Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2009 15:36 - В английския "ври и кипи"!
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2022 10:21


Езикът, на който говори повече от половината свят, постоянно създава нови думи. И не само ги създава, но и ги подрежда по значимост. Всяка година издателството на Оксфордския университет избира една дума, която отразява най-добре цялостното настроение на изтичащите 12 месеца, и я включва в речника.

През 2009-а на първата позиция се изкачи думата unfriend, в буквален превод "разприятелявам се", информираха медиите. Глаголът означава "премахвам профила на някой от списъка с приятелите си в социална мрежа, например Фейсбук".
Сред претендентите за дума на 2009 година са интекстициран (intexticated) - факир, който пише есемес, докато шофира, deleb (dead celebrity) - "шумене" около някого по повод смъртта, а не заради живота му, birther - онзи, който дръзва да се съмнява в американското свидетелство за раждане на Барак Обама.

В редиците на неологизмите са и fremium - бизнесмодел, при който основни услуги се предлагат безплатно, но потребителите плащат за допълнителни "благинки", и funemployed, което ще рече "някой, останал без работа, който си прекарва времето по гот, отколкото преди".

У нас никой не отваря дума кои са новите словоформи, с които българската 2009-а се обезсмърти. Вероятно защото още не е уточнено кой има право да пише речници - феодалните старци или учените от Пернишкия университет.

А кандидатури има!
Да речем, обездържавям се, в смисъл: отказвам се от държавата така, както тя се е отказала от мен. Или постаци - политици, които ядат кюфтаци по време на Коледен пост, защото не искат да присъстват на обсъждането на бюджета...
Ярка диря в езиковото ни съзнание ще остави - убедена съм - и думата галерит. Това е човек, чието име е споменато във всеки от 45-те хиляди сайта, където се публикуват секретни доклади.

Випденсър
пък е дума, използвана, за да назове хора, които си изкарват хляба, като правят нескопосани опити да танцуват, понеже им е омръзнало да се занимават с това, което могат да вършат. Сериозен претендент за дума на 2009-а е и нейният синоним денсингстар, ала едва ли ще се наложи поради асоциацията със значението на корена "стар" - човек, който едва ходи с един/два бастуна/патерици.

Но венец на словотворчеството на отминаващата година според мен ще се окаже глаголът настанишвам. Той описва действието, което даден човек извършва, постъпвайки на ново работно място, а именно - "обясняване как този, който е бил тук преди мен, е правил пагубни за фирмата неща".

Други предложения?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035122
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив