Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 10:08 - Депутати бълват законопроекти за езика
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 12.08.2011 18:18


дни преди да излязат във ваканция, оповестиха медиите.
След като през юли Любен Корнезов се напъна да защити речта ни, тази седмица и "Атака" атакуваха благодатната тематика.
Двата проектозакона за българския език тутакси наостриха БАН-ските старчета, защото предвиждат не пожизнените академици, а комисия или съвет за езика да дирижира случващото се на словесната ни нива.
Ако искаме да открием десетте прилики между проектозаконите, не ще се затрудним особено.
И двата проекта гръмко заявяват, че да учим и използваме родния си език, било наше право и задължение, и вменяват на държавата ни да си общува с нас само на български.
Опарени от комуникация с административния апарат обаче се чудят на какъв език е писменият документ, който ги призовава да се явят "за уточняване на данните в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ", и отчаяно търсят преводач от канцеларски на български. 
Освен че "назначават" орган да следи какво става на полето на речта и го упълномощават да глобява закононарушителите, и двата законодателни акта отварят вратичка за новините на турски език. Корнезовият проект казва, че СЕМ можел да разреши вестите на майчин, атакистите пък викат - става, обаче само в регионални телевизии.
Срещу чуждиците се бори законът на Корнезов, като ни задължава да ги заменим с родни думи, проектът на "Атака" пък си ги пуска, ако и бездруго вече са се настанили в говора ни.
Дали тепърва ще мислим аналог на "даунлоуд", аз не знам, щото в случая май по-важно е дали знаем какво означава този термин и как точно да го напишем и кажем, а не ще го сменяме ли с двусмисленото "свалям".
Зевзеци прогнозират, че и ГЕРБ ще се запише в историята на 41-вия парламент със законопроект за езика.
В този епохален документ щяло да има само два члена и една алинея:
Чл. 1. Всичко, което Б. Б. казва, е вярно.
Ал 1. Вярно е казаното от Б. Б.
Чл. 2. Цв. Цв. задължава Института за български език да удължи речника, че свършиха думите, с които кръщава акциите на МВР. 





Тагове:   закон за езика,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036837
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив