Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 13:55 - "Какво да й гледам на "Етажната собственост" -
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 2434 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 13.07.2012 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
то ние във входа сме същите!"
Този безхитростен коментар на обикновена продавачка, подслушан в супермаркета, трябва да си окачат на стените срещу бюрата нашенските продуценти до един.
Защото в него се оглежда цялата безсмислица, шумно рекламирана като "Сезонът на българските сериали".
Защо България никога няма да заснеме своите "Дарма и Грег", "Войната вкъщи", "Теория за Големия взрив", "Ало, ало", да не говорим пък за "Сексът и градът"? Нито ще произведе родните "От местопрестъплението", "Закон и ред", "Престъпни намерения", дори "Комисар Рекс"?
Бюджет, пазарен дял и рейтинг не са част от отговора.
Отговорът включва: дребничките ни мащаби, свъсения ни поглед, близкия ни хоризонт.
Те не ни позволяват да видим по-далеч от носа си. Да се отдалечим от ситуацията и да я анализираме. Да я претворим, украсявайки я с хора, случки и реплики, "взети" от друга ситуация. Да й се надсмеем или да си позволим да изпитаме съпричастие с разказаното. Да я "подправим" с доза екзотика, с няколко капки измислица и супена лъжица фантазия.
Затова родният сценарист, режисьор и актьор остават при криворазбрания елитаризъм на "Стъклен дом" (половината българи не са стъпвали в мол, ама кво им пука на Би Ти Ви?!) и при "копипейстнатата" реалистичност на "Под прикритие" (страшни мафиоти, честни полицаи и обратното - като взето от новините!). Или пък затъват в битовизмите на "Столичани в повече" (как пък един не се сети да ги осъди за дискриминация!) и плъзгането по повърхността на "Седем часа разлика" (откъде ли ВИП емигрантката Милена Фучеджиева знае как живеят българите в Америка?). За скечовостта на "Етажна собственост" да не говорим - и актьорската вечер при Слави е по-добре структурирана драматургично!
Накратко - за добрия сериал трябва читав житейски материал, литнал на крилете на въображението и обагрен с няколко капчици ярко чувство за хумор. Другото е "Дунав мост".
Ако не съм права, ще си посипя главата с... пепел от рози!



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - По гореизброените причини, не гледам български сериали)
28.01.2012 14:34
Малко ми е жал за Вас, че професионални ангажименти, Ви задържат през малкия екран.
Отдруга страна се радвам, че не сте загубили чувствителността си и правите безпощаден разрез на чалгизацията в това и без друго силно опошлено медийно присъствие.
Изненадвам се, колко малко от блогърите коментират Вашите точни анализи. Вероятно са запленени от собствената си неустоимост и желание да конкурират със своето, бездарието на родния ефир.)
цитирай
2. tvmreja - Трудно бих нарекла блогърството
29.01.2012 13:52
"професионални задължения" - с оглед на факта, че за него никой не плаща...
цитирай
3. анонимен - Недоразумение))
29.01.2012 16:17
Написали сте, че сте журналист и останах с впечатлението, че се занимавате с телевизионна критика. Моля за снизхождение.)
В предишния коментар има една наборна грешка. Нека "през" да се чете "пред".
цитирай
4. tvmreja - С това се занимавам.
30.01.2012 13:52
И с други неща. Но и от тях не изкарвам пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036493
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив