Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2012 15:38 - Анализ на грешките. Изводи
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 1257 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 22.04.2013 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Снощи потресената Миролюба Бенатова ни запозна със сагата покрай предложеното за продажба бебе. Срещна ни с бдителната гражданка, подала сигнала до администраторите на сайта, където е публикувана злокобната "оферта".
Докато напористата репортерка ни убеждаваше колко голям престъпник е оня, който си предлага детето за нелегално осиновяване, на екран се мерна постингът, взривил медиите.
Да видим каква информация съдържа за автора си това езиково съобщение.

1. Липсва пунктуация, сякаш пишещият не знае за съществуването на запетая. Ползва все пак точка - има пет изречения, които е удостоил да завършат с този знак. Е, податките тук не са много - когато пишем мейли, форумни съобщения, есемеси, гледаме да пестим време и място, затова не обръщаме голямо внимание на запетаите. 
Извод: мъже и жени от 12- до 52-годишна възраст стават заложници на бързането и икономисването на езикови средства, сред тях има и образовани, не е нужно да си неграмотен, за да неглижираш запетаята. Но чак пък нито една! 

2. Латиницата, оказва се, не затруднява автора - напълно последователно той използва комбинацията sh за звука ш, ch за звука ч и ts за ц - съвсем както изисква Николай-Василевата Наредба за транслитерация, ако някой си я спомня, де... 
Нито едно 4, нито една 6-ица вместо характерните български звукове, няма и помен от употреба на латинското c за ц. Вижте например това: "...zashtoto sotsialnite pochnaha da pitat veche kakvo shte pravim..."
Извод: Толкова последователен в езиковата си практика може да е само достатъчно учил човек - завършил поне престижно средно училище. Много по-вероятно е така старателно да се отнася към писмената реч жена, мъжете са по-небрежни.

3. Напук на правилата за транслитерация (които и бездруго никой в интернет не спазва) нашият човек пише q вместо я и отбелязва звука ж с j. И пак без никакво колебание!
Извод: Виж т. 2. 
P.S.: Изборът на q за отбелязване на звук я навежда към възрастовата характеристика, но не само - обикновено така пишат "техничарите", хората, запознали се първо с графичните и интернет-приложения, преди да посегнат към създаването на текст.

4. В думите palna и vazmojnost нашият "престъпник" не се колебае да избере буква a - както е по правилата, не пише например pulna и vuzmojnost, както би направил някой много млад или много малко учил човек. Същото се отнася и за формата sam.
Извод: Липсата на грешка понякога е по-показателна от наличието й...

5. Нито веднъж "търговецът на бебета" не е слял отрицателната частица с глагола - пише ne mojem, ne iskame, макар по форуми и блогове да се вихри "осъвременен" правопис от типа незнам, немога - без значение дали е на латиница, или на кирилица.
Извод: "Престъпникът" нито е толкова глупав, нито е толкова млад, колкото ни се представя (или ни го представят).

6. Два пъти нашият човек пише s там, където трябва да е z - в bezishoditsa и vraska. Поне в едната дума да беше "улучил", а?

7. В кратичкия текст цели два пъти се употребява изразът "станахме родители", "да станат родители". Изкуствен, "книжен" израз, по-подходящ за някой доклад на някоя безполезна комисия, отколкото за непосредственото общуване, което един форум предполага. Българинът казва "роди ми се дете", "имам бебе", "хора, които искат да си осиновят" или "да си вземат детенце" - "да станеш родители" е просто глупав превод от не по-малко тъп розов роман!

8. "Eto edno telefonche...", предлага ни да се свържем с него "продавачът" на рожба. А защо не "GSM za vraska..." или неграмотното "gi es em" например - "телефонче за връзка" ще ви каже някой столичен гъзар, не човек, изпаднал дотам, че да търси "осиновители" срещу пари!

Извод 1. Авторът на скандалната "обява" е умен, образован, етнически българин, вероятно към 40-годишен, със среден или висок жизнен стандарт, може би жена.

Извод 2. ГДБОП и bg-mamma си направиха страшна реклама!!!



Гласувай:
3



1. анонимен - Логично звучи. Може и така да е. Кой ...
17.08.2012 00:44
Логично звучи.Може и така да е.Кой ли ти ги забелязва тези неща,Уотсън:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035420
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив