Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 14:12 - I. "Море ли е,
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 1622 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.06.2013 14:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
като Черно море, уморен сокол ли е, или е обръщение?", нарежда Ники Кънчев във финалната за този сезон благотворителна игра. Искал да развенчае един мит. Адресатът му е, разбира се, видният познавач на сите македонски песни и други македонски работи Володя Стоянов. Попита Кънчев и си го получи.

"За мен е морен, уморен. Защото, когато се обръщаш към девойка, можеш да кажеш: Море моме, ела да заиграем едно хоро", но когато се обръщаш към символ, ти трябва да се преклониш. Защо е кацнал соколът на западния бряг на река Вардар и накъде гледа? И затова обръщението е като към символ - "морен сокол". Той идва от България уморен (...), гледа на запад, към албанските планини, към старите български земи, и това е символиката на тая песен", впусна се в обяснения Володя.

За голямо негово разочарование обаче българският език не прави разлика между символ и несимвол, когато изгражда модела за употреба на частицата море (по другите краища на България - мари). Имаме "Море войводо, глава си давам, Яна не давам на турска вяра" и "Радо мари, Радо, бела Радо". Както и "Море сокол пие вода на Вардаро". 
А със забърканите обяснения на народния певец в "Стани богат" нито митът се развенча, нито грешката се поправи...

II. "Откъде сте? С какво се занимавате? На "ти" мога ли? Гледам - младеж...", най-сетне вдига очи от сценария си Слави.
"Защо не? Може, разбира се", сконфузва се събеседникът му.
Оказва се, че "младежът" - наистина е млад, на 33 години е - е доктор по гражданско и семейно право и преподава медицинско и биоправо в СУ и в НБУ. В "Искам думата" е, за да постави пред аудиторията на Шоуто важния въпрос за отношението на обществото ни към мъртвите.

Книжовната ни норма "разрешава" по-възрастният да се обръща към по-младия на "ти". Не определя обаче колко точно да е възрастовата разлика, та да пренебрегнем учтивата форма, задължителна, когато се срещат непознати или когато езиковата ситуация е официална, като в тв студио например. 
И категорично не допуска да поясняваме защо сме поискали от събеседника си да изоставим "Вие", както и че желаем това да е едностранно. Затова се казва: Можем ли да си говорим на "ти", Имате ли нещо против да минем на "ти" - а не: "Мога ли на "ти"...
Само дето в случая титлите и обществената позиция на Стоян Ставру определено изискваха двамата да си останат в "полето" на учтивата форма.

III. "Господари на ефира" най-накрая разбраха, че Николай Колев се е върнал на екран.
Любимецът им от "7 дни ТВ" води следобедно предаване в "Евроком" от... февруари...
Ай чиститууу...



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036404
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив