Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2014 13:39 - Надомна работа: журналист
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 3258 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 19.09.2015 10:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не, те не са тролове. Те са... редактори!
Редакторските им обязаности включват "редактиране" на копнатата новина до вид, непозволяващ да се отгатне откъде е открадната. Следва измъдряне на заглавие със задължително присъствие на думите "шок", "скандал", "ужас", "кошмар" и техни производни.
После - пейст в някое злочесто сайтче и надежди за повече посещения (носят премии!).

Седнали на неоправените си легла, тези воини на домашната публицистика се боричкат за тематика, която "дърпа" читатели ("зверска катастрофа", "самоуби се...", "слави трифонов аут от ефир"), не се свенят да вихрят въображението си и нямат притеснение, че газят езикови и морални норми.

Надомници от близо и далеч си вадят хляба, преразказвайки тв предаване на принципа "той каза", "тя каза", като обикновено не дочакват края на разговора, а бързат да публикуват "новината" си още преди водещият да е стигнал до съществените въпроси в интервюто със събеседника си.

Немалко "журналистки" градят "кариера" върху беглите си познания по английски език, превеждайки криво-ляво нещо за роклите на "Оскарите" или за тенденциите в есенните обувки.

Свити в кухничките си, тези "редактори" формират словесно-информационна среда, опасна за общественото здраве по две причини. Първо, понятието журналистика се свежда до лесен начин за изкарване на пари. И, второ, мултиплицират се факти, лесни за манипулация с просто изместване на акцентите в новинарския поток.

В царството на беззаконието, известно като България, на ръба на закона съществуват "медии" без репортери, без фотографи, без редакции дори и тези "медии" отглеждат поколение "журналисти", нестъпили на пресконференция!

Някои от тези "медии" дръзват да се наричат... агенции.


Тагове:   медии,   журналисти,   агенции,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1034468
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив