Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035201 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Януари, 2012 г.
2  >  >>
то ние във входа сме същите!"
Този безхитростен коментар на обикновена продавачка, подслушан в супермаркета, трябва да си окачат на стените срещу бюрата нашенските продуценти до един.
Защото в него се оглежда цялата безсмислица, шумно рекламирана като "Сезонът на българските сериали".
Защо България никога няма да заснеме своите "Дарма и Грег", "Войната вкъщи", "Теория за Големия взрив", "Ало, ало", да не говорим пък за "Сексът и градът"? Нито ще произведе родните "От местопрестъплението", "Закон и ред", "Престъпни намерения", дори "Комисар Рекс"?
Бюджет, пазарен дял и рейтинг не са част от отговора.
Отговорът включва: дребничките ни мащаби, свъсения ни поглед, близкия ни хоризонт.
Те не ни позволяват да видим по-далеч от носа си. Да се отдалечим от ситуацията и да я анализираме. Да я претворим, украсявайки я с хора, случки и реплики, "взети" от друга ситуация. Да й се надсмеем или да си позволим да изпитаме съпричастие с разказаното. Да я "подправим" с доза екзотика, с няколко капки измислица и супена лъжица фантазия.
Затова родният сценарист, режисьор и актьор остават при криворазбрания елитаризъм на "Стъклен дом" (половината българи не са стъпвали в мол, ама кво им пука на Би Ти Ви?!) и при "копипейстнатата" реалистичност на "Под прикритие" (страшни мафиоти, честни полицаи и обратното - като взето от новините!). Или пък затъват в битовизмите на "Столичани в повече" (как пък един не се сети да ги осъди за дискриминация!) и плъзгането по повърхността на "Седем часа разлика" (откъде ли ВИП емигрантката Милена Фучеджиева знае как живеят българите в Америка?). За скечовостта на "Етажна собственост" да не говорим - и актьорската вечер при Слави е по-добре структурирана драматургично!
Накратко - за добрия сериал трябва читав житейски материал, литнал на крилете на въображението и обагрен с няколко капчици ярко чувство за хумор. Другото е "Дунав мост".
Ако не съм права, ще си посипя главата с... пепел от рози!
Категория: Новини
Прочетен: 2434 Коментари: 4 Гласове: 3
Последна промяна: 13.07.2012 12:19
в дисциплината синхронно встъпване! 
И Нова, и Би Ти Ви, и БНТ, че и ТВ7 предаваха пряко влизането на Плевнелиев на "Дондуков" 2 - и то с изобретателност, на която може да завиди и нощта на изборите!
Военни маршове, последна и първа реч, "Многая лета" се лееха от екраните, та да не остане българин, който да не разбере, че имаме нов президент. Такова мощно отразяване на живо събитие не помним от кралската сватба!
В желанието си да бъдат различни четирите телевизии се и попрестараха в някои аспекти на тв творчеството.
Най-много се увлякоха по правенето на кино Канал 1, плътно следвани от ТВ7 - редуваха близки с общи планове, панорамни кадри от внушителното пространство пред "Александър Невски" се сменяхя от лицето на застинал войник, мярваше се знаме, веднага след него - политическите ни мъже и жени...
С говоренето прекалиха Би Ти Ви и БНТ - коментарите зад кадър приличаха на предаването на футболен мач, бодряшкият тон на Лорчето ярко контрастираше със сериозността на инаугурацията (те, разбира се, изписаха инагурацията, толкова си могат просто...).
Пак Би Ти Ви в комплект с ТВ7 - сякаш наговорили се предварително - счетоха езиковата формула "Смяна на караула" за подходяща за опише случващото се.
Изоригиналничиха Нова и ТВ7, като снимаха от ръка близкия план при речите на Първанов и Плевнелиев - явно някой режисьор скоро е чел в учебниците за субективната камера...
Пищната церемония ще се върти още дълго в медийното пространство, похарчените за излъчването й пари ще останат тайна, а довечера Ани Салич ще съобщи, че най-много хора са гледали точно по Би Ти Ви това, което излъчваха всички...

Категория: Новини
Прочетен: 1234 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 22.01.2012 13:52
Дори да не е цялата истина. Просто истината по случая "Мирослава".
Единствено истината за:
- кой поред е бил огледът в дома на самоубиеца заподозрян - първи или втори? И ако е бил втори, защо не е открит пистолетът?!
- ако в апартамента е нямало ток и е било тъмно, защо полицаите изобщо са влезли?
- а кой извика журналистките, които били  пред сградата пет минути преди да доведат Стойчо, ама пък не видели дали е с белезници?
- имат ли си имена хората, изпитали такова "доверие" към заподозрения, та го пуснали  да ходи до тоалетната, и за тоалетна ли става дума, или за килер все пак?
- как така отначало имаше едно писмо и едно телефонно обаждане за откуп, после станаха повече писма, кога ги е писала Мирослава, нали са я убили ден след отвличането?
- уж полицията водела преговори с похитителя, а Елеонора, сестрата на Мирослава, обвини властите, че не правят нищо, на 25 декември в студиото на ТВ7 - месец и половина след отвличането... Ако са се водели преговори, защо полицията не е предупредила близките да мълчат?
- тръгнали да я отвличат с кирка и лопата - значи са искали да я убият веднага, нямали средства да се грижат за нея?! Абе тия наши родни престъпници филми не гледат ли, кой дава половин милион за труп, можеше да резнат ухо, кутре...
- имало полицайка под прикритие в дома на семейството на отвлеченото момиче - така ли е? Ако е така - тя ли е "кранчето", откъдето е текла информацията към похитителите?
- кой е третият замесен? Ако има такъв...
- и не на последно място - има ли ченге сред извършителите? И ще си понесе ли отговорността този нещастник!!!
Засега това е всичко.
Категория: Новини
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове: 2
са българските, разбра се вчера. Те работят с... магистрална скорост. И нямат друг избор, горкичките - Бойковата "Струма" иде в края на май да залее с черен асфалт безценните им хилядолетни находки, които те, мързеливците му с мързеливци, обичат да човъркат с години!
Ситуацията на пазара на недвижими имоти е непредсказуема, тревожат се брокери. Лирическият герой на класическата творба днес се пита: "Дали хазайката ще идва рано, с виенска кифла, с малък пистолет..."
Много почиват държавните служители, показа премиерската сметка - едва двайсет дни излизал в отпуск работникът в частно предприятие, двойно повече - в държавното. Затова щял да реже от свободните дни на чиновника.
Ами прав е човекът, не можете да го отречете! Жената зад гишето като иде в отпуска два месеца, то после трябва отново да я обучавате и въвеждате в работата, ама-ха!

Категория: Новини
Прочетен: 1399 Коментари: 0 Гласове: 6
какво щяло да стане с архива на Иван и Андрей, със свръхценните видеа, дето ни ги натрапват по цяла неделя (а скоро - и в събота!), като те двамката нямали права над продукцията си. Ами че в youtube ще идат бе, г-н Кеворкян, какво толкова има да му се мъдрува?! И как да нямат права над предаването си, нали са продуценти, или нещо не съм разбрала?! 
Дългочаканото интервю на опосумите с тв легендата не бе толкова скандално, колкото на тях им се е искало. Кево по стар навик прелетя над телевизионно-политическата ни реалност, като удостои с внимание всички, които трябваше да бъдат удостоени, никого не похвали, никого не обиди, Иван Костов, Мартин Карбовски, Симеон Втори, Тодор Колев - за всекиго намери дума. 
Естествено бащинският му съвет към Иван-Андрей в края на гостуването му - да пишат книги, е малко труден за изпълнение. Не че няма да намерят кой да им напише книга, ама дали ще хванат някой после да им я прочете!?
Иначе в началото на новата 2012-а тв пейзажът не предложи особено атрактивни гледки.
Потвърди се максимата: Един ден сняг - три дни репортажи за бедстващи села, хижи и паланки.
Високите токчета най-сетне изтропаха в Би Ти Ви.
Сечкова отсече: Стига с тоя джаз, заставам срещу новините.
Отчета нищиха греха на инвитрото.
Като виден дърводелец Бате Бойко изглади с едрата шкурка грапавините из правителството си.
Сидеров взе да митингува срещу последния, че му краде депутати и субсидии.
Човек от народа стана Мъж на годината.
Но има и добра новина. "Листопад" свършвал!
Категория: Новини
Прочетен: 1974 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 09.01.2012 13:11
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035201
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив