Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035031 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Януари, 2021 г.
Не, няма да ви разправям за "Сблъсък" – гледайте го, четете го, не ща да ви развалям удоволствието.

Ще ви кажа какво мисля за сблъсъка с онова невидимото, дето се убива със сапун (цитирам Любен Дилов), пък преобърна живота ни.

Мисля, че:

1. Покрай "невидимото" болезнено видими станаха магарешкият инат на българина и недоверието, с което се отнася към всички – с изключение на лелката на пазара.

Да накараш нашия човек да носи маска и да си мие и дезинфекцира ръцете, се оказа също толкова трудно – и смъртоносно!, – както да му внушиш, че се пресича само на зелено и че "80" в червено кръгче не означава "120". За жалост старата поговорка, че покрай сухото гори и суровото, била вярна – мнозина се разболяха заради нехайството на заобикалящите ги. Заради ината им и криворазбраното им бунтарство (да се бяхте бунтували срещу мръсотията под блока, а?). На безбройните Тома Неверни ще напомня, че лекарите носят маски винаги, не само по време на епидемия или пандемия, и си мият ръцете така, както не можете да си представите!

Доверието в авторитети, системно ерозирано от блог-експерти и форум-професори, също се превърна в дефицитна "стока". Десетки теории на конспирацията, с които не ми се занимава просто, се врязаха в мозъка на народонаселението като нож в масло. Причината – липсата на познания. На елементарни познания що е това вирус, каквато информация най-вероятно средното образование е пропуснало да доведе до съзнанието на подрастващите. И тук, както и в случая с пълния член (нещо, което също не можеш да обясниш на всезнаещата свободолюбива аудитория), ти му казваш – вирус е, променя се, влиза в теб да се размножи и така нанася поражения върху организма ти, нов е, непознат, опасен, то ти отговаря – абе ти ли ше ми каеш на мен, те китайците (руснаците, американците, фармацевтичните фирми) го направиха, за да ни чипират, за да ни отнемат правата, за да ни намалят наполовина! Виж какво, драги, даже и самият Бил Гейтс у тях в кухнята да го е забъркал, точно ти няма как да го знаеш, нали? Нито комшийката ти, дето основният й довод е "Те казаха" или пък "Ама то пишело, че..."

2. Невидимото, което се убива със сапун, изправи политиците пред стената за разстрел. Някой паднаха покосени, макар още да не са го разбрали. Например тия, дето просто не спряха да опълчват срещу себе си народите си – и не само в тоя край на света, ами от Украйна през Полша и Франция, та и отвъд океана. Уважаеми политмъже и жени, говоренето, разбира се, е важно, тонът дори е важен. Но по-важно е да взимате ясни и смели решения, които не си противоречат едно на друго. Да ги взимате навреме. И да ги изпълнявате. Можете ли?

3. Коронавирусът категорично увенча краха на обществата във вида, в който ги познаваме – егоистични тълпи от опиянени от желанието си да притежават, да привличат вниманието, да властват по един или друг начин човешки същества. Отказът да се съобразиш с правата на другия – с правата му на живот и работа, е отказ от съществуването на общество. Нежеланието да защитиш себе си, за да защитиш онзи срещу теб, означава само едно – не е това моделът. Моделът е друг. Какъв – не знам.

Знам само, че ако беше война, щяхме да сме я загубили. Всички. 
Категория: Новини
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 08.01.2021 14:01
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035031
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив