Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1034921 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Октомври, 2012 г.
наблюдаваха снощи верни зрители на Големия брат в ефира на Нова.
Сякаш на продуцентите им трябва някакво оправдание, за да извадят Ники и Патрашкова и да излъскат имиджа на Фънки и Багата, иде ми да възкликна!
Пошлият цирк възправи горката Кристина срещу целия сценарен екип на VIP реалитито - ясно е, че тя единствена е написала текстовете за политическото си превъплъщение, тройката мъжкари по всяка вероятност просто са си научили думичките. А Фънки хич не е тъп впрочем...
Беше жалка гледка. Напразни усилия на мисълта сценарна - само и само да се "отпечата" в мозъка на уууважаемия зрител социологическата картинка, с която трябва да докретаме до изборите напролет.
Кристина Кунева - умна, но скучна, Николай Сидеров - неадекватен, ще се жени за циганка, Димитър Станишев - готов да разпродава България на парче и да легализира марихуаната (Ковачев изглеждаше, сякаш второто вече се е случило!).
Само Багата - или Благой Борисов - железен. Малко говори, много казва, непоклатим като Тато и Бате, взети заедно. Жал ми стана за Милен Цветков - да го гледам да задава добре отрепетирани въпроси в очакване на наизустени отговори по време на "предизборната дискусия"!
Разбира се, вотът за министър-председател на Къщата не може да мине без... социоложка. Те загряват още, тепърва ще влизат в играта, сещате се...

Само едно се чудя. Абе, драги сценаристи, измислячи на VIP "игри и закачки" и писачи на "предизборни" слоугани, как не се сетихте първите имена на политическите си персонажи да смените, не фамилиите! Щото Димитър Станишев е реален човек, нали така, политик от близкото ни минало и баща на сегашния председател на БСП.

Откъм стайлинг обаче ги бяхте докарали, особено Багата... Краси Радков сигурно косите си е скубал от яд...
Категория: Новини
Прочетен: 1385 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 23.10.2012 13:12
веднъж ми каза: "Светле, някой ден ще напиша романа "Кабеларка". Там ще разкажа всичко."
Румен Балабанов не написа "Кабеларка". Или поне аз не знам да я е написал. А имаше много за казване...

Срещнах го, когато вече неговата кабеларка бе позалязла. Малък екип, тесни студиа, техника "втора младост". Даже врачките се бяха разбягали, единици все още врачуваха от екрана.
Но славата на Канал 2001 бе чутовна - дълго след спирането й и "Господари на ефира", и "Шоуто на Слави" практикуваха сценарни упражнения на неин гръб.
Защото бе първата Телевизия на врачките.
В Канал 2001 имаше не само врачки. (Дано не се обиждат хората с езотерични способности и интереси, които водеха предавания там.)
В 2001 имаше предавания за политика, за поезия, за здраве. Имаше всичко, дето го има в така наречените големи телевизии. Телевизионна игра, one man show, токшоу... всичко...
"Нищо ново не измислям, просто гледам какво правят другите", казваше Румен за сложното изкуство на телевизионното програмиране.

Познавах Румен Балабанов първо като телевизионер. После чак като писател. Той пък ме познаваше първо като техничар, после като филолог.
"Колко много труд е вложен тук", каза за втората ми книга, "1001 езикови гафа".
Беше майстор на кръговата структура в прозата. В живота пък не обичаше да се върти на едно място, писането, вестниците, после телевизията, сетне - пак вестници, очертаха житейската му спирала.

"Спряха телевизията с врачките на Румен Балабанов, за да има врачки по всички други телевизии", каза с болка, когато смъртта на Канал 2001 бе вече факт. И наистина имаше навсякъде. Даже по информационните кабеларки...

Но не написа "Кабеларка".

А в събота, когато неспокойната му душа отлетя от грешния ни свят, двамина, дишали студиен въздух за пръв път именно в неговата телевизия, спретнаха гнусен медиен цирк на живо.

Не знам защо Кузов отиде при Карбовски, не знам защо (и дали) Карбовски го е поканил. 
Помня само как веднъж Румен Балабанов каза: "И един зрител да те гледа, дължиш му уважение."

Боже, дай ми сили!
Категория: Новини
Прочетен: 4456 Коментари: 3 Гласове: 7
Последна промяна: 15.10.2012 16:58
Обичам да я гледам, да я мисля, да я правя, да я излъчвам и да я анализирам.
Мразя, когато по телевизията:

1) обедняла бивша актриса - емигрантка, крещи по българска журналистка сред лукса на доброволния затвор, в който се намират двете. В истеричния си пристъп гордата родителка на пишман евангелиста се нахвърли върху Патрашкова, като разпенена й обясни, че не може да й дава оценки като майка, тъй като самата тя не е отглеждала и възпитавала дете.

Не знам и не ме интересува има ли, или няма Кристина Патрашкова деца. Но случката, излъчена в снощния епизод на "ВИП Брадър", показва само, че някои хора напразно са тъпкали американската земя, щом за 20 години не са се научили на толерантност и разбиране.
А репликата на 26-годишното дете чудо към майката героиня: "Попитай я защо Бог не й е дал деца", хич не ми се коментира. Дори единствено това изречение от богатия Владов словесен арсенал, демонстриран в Къщата, да вземете, ще ви стане ясно що за змия в пазвата си отглежда Нова телевизия.


2) повярвал си гуру на нестандартната журналистика призовава портите на столицата да се хлопнат пред хората от страната и те да си стоят там, където са се пръкнали на белия свят - за да се решали проблемите на Студентски град (в конкретния случай).

Драги ми Карбовски, мисля, че част от проблемите ще се решат, ако гилдията си измъкне главата от софийската тематика, където я е завряла от години, и вземе да погледне какво става в провинцията, щото там е страшно!
Пък и ми се ще да опиташ да произведеш едно-единствено тв предаване само с хора, родени и израсли на жълтите павета, та пак да поговорим...

3) патриотично-патетичен водещ громи в ефир тв поредица, излъчвана по конкурентен канал. "Защо в Турция не пуснат филм за Симеон Велики или за Капитан Петко войвода", подскача Росен Петров по повод на "Великолепният век" по ТВ7.

Поправете ме, ако греша, но не е ли тъкмо Би Ти Ви телевизията, задръстваща праймтайма с листопадоподобни тв изчадия повече от пет години? И не е ли това телевизията, благодарение на която г-н Петров си изкарва хляба от далечната 2000 г., та до днес?

Онази реплика за гредата и сламката в окото, сещате се... нея ми се ще да цитирам, но ще заприличам на някой псевдогуру, дето го показват на малкия екран, а не ми се ще...
Категория: Новини
Прочетен: 1991 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 20.09.2017 17:49
Четвъртък. Големия брат подстригва и обръсва недоразумението Владимир Данаилов. От хипарливия пишман проповедник се "излюпва"... младият Ламбо! (Всъщност преобразяването е станало предишния ден, но за целите на ежедневното издание зрителят вижда удивителния резултат ден по-късно.)
Неделя.  Мастера става първият "Събеседник по желание" от много време насам. В същата телевизия. Изповедта на актьора стряска дори коравия Кево. Става дума за снимката в Къщата, говори се за някакви писма, които продуцентите на "Брадър"-а и Стефан Данаилов си разменили.
Понеделник. Ирен и синчето й играят сцена от култовата комедия "От нищо нещо". Борят се за оставане в реалитито, демек. Режисьорът Иван Ласкин обаче едва ли е сложил в устата на младия човек мешавицата от филмови реплики и англоезични импровизации... Вездесъщите продуценти подминават със снизходителна усмивка подигравката.
Сряда. Венета Райкова плаче на живо за сиротното детство на Влади, Андрей Слабаков псува, Ники Кънчев намеква, че и другия понеделник може да се "наслаждаваме" на пародирани киносцени. Темата за писмата продължава, портретът е свален от самия блуден син.

Забележка: Иде ми да кажа и аз като прозорливата Марианка по адрес на странното семейство от майка и син: Да ходят да си пърдят в Юнайтед стейтс!

Въпрос извън темата "Владо Данаилов":
Наистина ли Нова смята, че измислени конфликти (Бони - Николай), безполезни мисии (Люси - "София") и детски игри с балони са интересни за зрителя?
Всъщност най-интересното, което едно "затворническо" реалити като "Биг Брадър" може да направи, е да остави пъстрата подборка персони да няма с какво да си запълва времето дни наред. Без да насъсква доброволните съквартиранти един срещу друг, без да им създава разнообразие тип "Бързи, смели, сръчни" или "Вечер на таланта" (която те дори си позволиха да бойкотират).
Изолацията и бездействието могат да сторят чудеса, които дори сценаристите на Тупарев не са в състояние да измъдрят...
Категория: Новини
Прочетен: 1354 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 04.10.2012 15:23
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1034921
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив