Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1029949 Постинги: 418 Коментари: 433
Постинги в блога от Ноември, 2010 г.
2  >  >>

Назовавайки реалиите, човек се изживява като Бог. Тъй както Бог казал: "Да бъде светлина", и светлината станала (започнала да съществува, била създадена), и човекът нарича предметите и понятията с думи, за да им даде битийност.
Наследили сме речта от времената, когато крясъкът на изправилата се маймуна започва да се превръща в стройна подредба от звукове – всеки със свое значение. Неспирно развиваме възможностите на езика да номинира, да изразява, да нюансира, да конкретизира и да обобщава...
Не спират да сътворяват

нашите политбогове

и гръмки имена за партиите и партийките си.
Над триста на брой са те у нас. Има ли българи за всяка от тях – аз не знам, може би съществуват "семейни", дори "еднолични" партии... Това, което знам обаче, е, че по наименованията им ще отгатнете кои "генни инженери" са заченали една или друга формация.
Да не отваряме дума за това, че само ВМРО-тата са четири, а БЗНС-тата – дори повече, май пет. То и виц имаше едно време по въпроса, нали помните: "Да живеят всички бекапета по всички земни кълбета!"... Сега анекдоти рядко се създават – целият ни живот е микс от тъп виц и диалог от драма на абсурда.
"Другата България" и Партия "Безпартийни" са най-ярките примери за абсурдността на нашенския политически живот. И габровци не биха могли да измислят грубовато-елегантното Партия на безпартийните, емигрантската формация пък без никакво притеснение си взе за име заглавието на телевизионно предаване...
И още по темата за абсурда. Вежди Рашидов вероятно е забравил, че през 2000 г. участва в учредяването на ГОДО (Гражданско обединение на демократичните организации). За скулптора очакването на Годо свърши, сега е ред на културата да дочака нейния си Годо. Е, то с тоя културен министър...
Ако плъзнете поглед по списъка с българските партии и движения, онова, което ще ви се набие в очи, ще е свръхчестото присъствие на думите "нов",

"национален"/"български"

и "граждански".
Тук са "Нова демокрация", "Новото време" на Кошлуков, Съюз "Нов избор", даже "Нова зора" (това последното май е и вестник).
"Българска" е Евролевицата ни, "българска" се титулува и компартията ни – БКП (да не се бърка с БСП!). Бизнесблокът ни е, разбира се, "български", а "България за всички" пък си е друга бира... пардон – партия.
Военно-патриотична лига "Родина" не е включила в името си думата "България", заложила е на нещо по-силно, по-сантиментално, както военните го обичат, героично даже... Друг лингвистичен гений ще да е работил над наименованието Движение "Гергьовден" – приповдигнато и обединяващо звучи, мощна балканска фиеста е закодирана във фолклорния му вътък.
"Демократи за силна България" пък си е направо 3 в 1 – хем на европейските ценности залага, хем на родолюбивата струна свири, пък абревиатурата му – ДСБ, и за бъзик става...
С внушение за нещо ново, за нещо с визия за бъдещето е и "Гражданско движение 21" на Татяна Дончева – числото в името на тази формация отбелязва столетието, в което живеем.
Видно е, че словотворците на партийните централи мъдруват наименования с облика на

високо вдигнат лозунг,

наименования, които се запомнят и... пародират лесно.
Ето ви и пример – "Ред, законност, справедливост" на Яне Янев не само чертае ясна партийна програма, ами и на майтап носи – резесецнал Яне нечии мераци да бъде импийчнат Първанов, рече в шоуто си Слави Трифонов преди време...
Други пък изобщо не залагат на абревиатурите, напротив – държат на пълнозначната дума. Една партия "Лидер" например! Не е ли ясно като в слънчев ден – "вървете след водача, той ще ви заведе до светлото бъдеще", шепне недвусмисленото наименование на партията на Ковачки.
Ех, богат е езикът ни свещен, неизброими – нюансите му! Но нека за едно височайше съкращение стане дума сега – ГЕРБ.
То не означава гастроезофагеална рефлуксна болест, а Граждани за европейско развитие на България. Така прочетена, абревиатурата губи много

от романтичното си очарование,

затова и името на Бойковата партия битува из медиите предимно като ГЕРБ. Внушението е двупосочно – герб е символът на държавността, нали така, от друга страна пък, имаме и граждани, и Европа, и развитие – абе, букет свежи гербери, ако щете!
С друго АБ сюрпризира публичното пространство президентът Първанов неотдавна. Движение АБВ създаде президентът, дали не иска да ни каже, че трябва да започнем всичко отначало, питат се вещи в абревиирането... Президентското трибуквие възмути радетели за единството на партията столетница, анализатори се надвикват, че новата формация щяла да дърпа гласове и от ляво, и от дясно. Засега не е ясно кой ще бъде пратен на трите букви, знае се само, че обичайните заподозрени са пак в играта.
Колко бързо остаряват политабревиатурите, ще ви докажа, като ви припомня, че на Национално движение "Симеон Втори" му се наложи спешно да се прекръсти на Национално движение за стабилност и възход (а не Национално движение "Слави е велик", както им се ще на някои заблудени фенове).
Така че, като е казал АБВ, Първанов може да каже и ЮЯ, както се изцепи премиерът Борисов... У нас няма нищо невъзможно, включително и да извървим пътя от "Абе, ваш`та..." до "Я – Алексей Петров президент"...
 

Категория: Новини
Прочетен: 1635 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 11.02.2016 07:32
уважаеми читателю!
Седмицата, която изпращаме, се открои в потока на дните ни с достигането на невероятни дълбини на мисълта журналистическа и техническа.
Две телевизии пратиха ПТС-ите си при Алексей. На живо пресконференцията на най-известния пандизчия предава Сашо-Диковата Канал 3, Би Ти Ви - да не останат по-назад! – ден след това се реабилитираха, „Сеизмограф” „разпита” в ефир Петров. Цели три надписа „На живо” красяха екрана на Светла Петрова, да не би някой да си помисли, че разговорът е сниман и монтиран преди...
Други два скандала – с две жени – напълниха ефирните честоти тия дни. Дипломата на Калина Илиева и венецианската награда на Мишел Бонев разбуниха духовете журналистически. Първата доказвала образование с фалшива тапия, втората си изпросила киноотличие, остана в съзнанието на бедния зрител. Бургаската режисьорка даже културния Вежди забърка в скандал, след като италианците отрекоха да са плащали за министерски разходки до романтичния град. Би Ти Ви – като автори на новината – заложи на кореспонденция на италианската си връзка и интервю с Рашидов в сутрешен блок.
„В „Лидл” бой за олио и банани”, разцепи пространството „Труд”, отразявайки откриването на нова верига магазини у нас. Про.бг, за която пак през тази седмица разбрахме, че е пътник, проточи дълъг репортаж за събитието, без ни веднъж да се чуе думата „Лидл” – ееее, СЕМ има все пак, нали, глобява...
И Дарик Радио не загърби бизнеса. „В Русе отвори мол без магазини”, съобщи на сайта си новинарската медия. Само книжарница и аптека имало в стъкления дом край Дунава, става ясно от публикацията, а това доста разочаровало потенциалните купувачи.
Като заговорихме за стъклени домове - „Петролен бос се жалва на американския посланик”, изкряка frognews. Агенцията по вписванията газела правата на инвеститора, обяснявало се в посланието до Усмихнатия Уорлик.
И още от „жабата”: „Доган, Станишев и Петков били национални съкровища”. Така цитират изказване на Иван Костов колегите от опасното издание. Лидерът на ДСБ имал предвид, че охраната на тримцата излизала солено на хазната. Ами да, мърморят зевзеци, защо да ги вардят строго, като никой още не се е опитал да ги открадне!?
За друго национално съкровище разправя „24 часа”. „Шкембето обяви война на бургера”, онасловява ежедневникът текст, който ни запознава с ново екодвижение.
Накрая да не забравими премиера Борисов.
„Магърдич Халваджиян: Бойко ме кефи - носи кръста и не цепи басма на никого”, подмазва се и на двамата пловдивската „Марица”.
„Александър Морфов: Нискоинтелигентен охранител по стечение на обстоятелствата стана премиер”, цитира думите на известния театрал e-vestnik.
„Оперетен артист, който се показва по телевизията, но нищо не върши”, рекъл Морфов за министър-председателя ни. Дали „бащата” на „Хъшове” е предложил на Борисов да го режисира, изданието мълчи.
Биологично оръжие вади държавата ни срещу руските интереси, става ясно от публикация на „Стандарт”. „Цакаме Кремъл с Хубава Янтра”, пише всекидневникът и обяснява: „Женска овчарка е козът ни в преговорите за АЕЦ”, дни след като показахме зъби на бившия си Голям брат.
Е, сега, щом Хубавата Янтра пътува към Путин, за да прави компания на пухкавия подарък отпреди седмица, няма как руснаците да не кръстят палето Тихия Дон...
Да не се бърка с Дон Корлеоне...
Категория: Новини
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.11.2010 16:43
ни спретнаха две телевизии, принадлежащи към "конкуриращи се" медийни групи. В съботния следобед Карбовски "Директно" ни натресе журналистико-политическата двойка в студиото на новото си предаване по Нова, в неделя ранобудниците си прекараха едно "Утро с PRO.BG" в редакцията на вестник "Атака".
Сплотеното семейство сподели пред камерите разни работи за политиката и личния живот, горчивият привкус в зрителското възприятие обаче се дължи на не за пръв път забелязаната кампанийност в показването на един или друг публичен човек из студиата.
За тв рекордите на Филчев ще говорим друг път. В конкретния случай - със семейство Сидерови, тенденциозният медиен рейд много прилича на обиколките на фолкпевиците из телевизиите, когато им предстои излизането на нов албум.
Зевзеци припомнят, че преди 2-3 седмици Лияна грейна при Слави Трифонов една сряда, пък в съботата се озова при Венета Райкова, но... в същата премяна! Факт, обясним с това, че "Горещо" също се снима в сряда...
Накратко - ако си платите, можете да се появите в компанията на който си пожелаете водещ и да му разправяте каквото си щете. Без оглед на "конкуренцията" между телевизиите...
Категория: Новини
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове: 0
шества с тихи стъпки и в двата родни сериала, с които се надцакват частните ефирни гиганти, видя бдително око в праймтайма и часовете преди него. След като Калин Врачански профуча през "Забранена любов", а Георги Кадурин е лошо ченге и коварен бизнесмен в "конкурентните" продукции, сървайвърката също дублира участието си на екрана. С което играта на "Открийте разликите" между сериалите за мола и за влюбените близнаци става още по-интересна.
А разликите са все по-малко. Едни и същи лица гледа драгият зрител и в двата сериала, сякаш актьори недостигат на България. Даже "претендентката" Гергана Костова от реалитито на Слави се мерна пред камера, та помогна на Камен Касабов да спаси невинно дете.
Сценарно безсилие крещи в случващото се и по Би Ти Ви, и по Нова, да се чуди човек дали и сериалите (като новините!) не им ги пишат на едно място!
Та вижте - и София от "Забранена любов", и Боряна от "Стъклен дом" са бивши проститутки, невероятно въображение трябва да имаш, за да измислиш такава сюжетна линия, нали!?
Анастасия ("Забранена любов") издава модно списание, ала от целия процес на работа по него зрителят е видял само как тя обижда секретарката си. Която впрочем бе внезапно "извадена" от действието.
Влюбеният и загубен Мартин попада на място, където някакъв психогуру му обяснява, че тук хората търсят лек за сърцата си, на стената виси надпис "Йога", а присъстващите се държат като на сбирка на анонимните алкохолици от най-евтиния щатски филм.
Порой от отвличания се оказва сюжето- и характероопределящ в сериала за стъкления дом, Марина от "Забранена любов" също преживя отвличане, ако изобщо някой се сеща за първия сезон на поредицата.
18-годишен лети до Уругвай и се връща, сякаш взима влака до Банкя и обратно - любимата му е в хотел "Мантра" отвъд океана (абе ако ще се казва така, тоя хотел дали пък не би следвало да е някъде доста по на изток?). Това в "Забранена любов". "Пандизчията" Асен Блатечки уж трябваше да излети, ала остана в София и ги натвори едни покрай тоя мол, не ви е работа...
Интересно, дали ако тия тъпни бяха създадени с бюджета на БНТ, нямаше да отнесат негативите, залели преди време "Дунав мост" и "Клиника на третия етаж"... Понеже аз принципна разлика не виждам...
Категория: Новини
Прочетен: 1217 Коментари: 1 Гласове: 4
Последна промяна: 16.11.2010 17:02
Иван и Андрей крадат "Ясновидци", установи бърза разходка из снощния шоу-ефир.
В предаването на двамата мъже наполовина тръгна промо, което информира зрителите им, че от 15 ноември студиото им ще се превърне в арена на екстрасенси и гадатели. Изглежда, посичането на Канал 2001 все още дава плодове - най-напред из де що има кабеларки, сетне (за кратко) в новинарската "Европа", та чак до националния ефир на Би Ти Ви. Сега, след като продуцентската фамилия Халваджиян загърби реалитито "Ясновидци", от което излязоха само два сезона (за сравнение - в Русия вече осем години интересът към предаването не стихва), "Междинна станция" ще го направи част от "Шоуто на Иван и Андрей". Вероятно това е доста по-евтино в сравнение с производството на самостоятелно предаване, иначе щеше ли Слави Трифонов от години да инклудва в шоуто си музикални, танцувални, пътешественически и сватбени формати?!
Като казах Слави Трифонов, та се сетих - тая седмица Дългия препитва претендентите, за да лъсне нивото на общата им култура. За целта кандидатите за креслото на тв водещ отговарят на въпроси от различни области на познанието, избирайки от три отговора. Въртящият се пръст, който ознаменува верния или погрешния отговор, бе част от куиза "Вот на доверие" с водещ Иван Гарелов, реализиран преди 5-6 години от компанията на Трифонов за Би Ти Ви.
Страшна идейна суша ще да е настанала из телевизийките ни, щом скъпи и със съмнителна автентичност формати биват рефрешвани ни в клин, ни в ръкав... 
Докато продуцентите разчитат на късата зрителска памет, новинарите редят пъзела на битието ни с проникновението на играч на го.
И като такива стратегически изтикаха назад в емисиите вестта за старта на Първановото движение - някъде след пожарите и лекарските протести и преди криминалния екшън. Не, не сричат абевето на телевизията нашите ефирни гиганти, отдавна са стигнали до ю и я... С други думи - при Бойко Борисов...
Категория: Новини
Прочетен: 793 Коментари: 0 Гласове: 0
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1029949
Постинги: 418
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив