Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035452 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Декември, 2010 г.

"Шоуто на Слави", между Коледа и Нова година верни фенове можеха да проследят историята на предаването, откак то стъпи в Би Ти Ви.
Тематичният подход не е лош, не го отричам. Видяхме как на култовото диванче един подир друг сядат: световноизвестни музиканти и актьори, влиятелни политици, големи спортисти; как: актьорите разсмиват публика и водещ, водещият танцува, сценаристите пеят. Припомнихме си как хубави, разюздани жени налитат на Дългия за ужас на фенките му от 11- до 81-годишна възраст. Всички обособени формати (от които само "Бягството..." и "Сватбата..." не са се "клонирали" в друга телевизия) бяха отбелязани с най-ярките им моменти, като връчването на незапалващи ферарита например...
Ала - по моето скромно мнение - хронологичният принцип би бил по-полезен на зрителя, че и на самия екип на шоуто.
Ако своеобразният обзор вървеше по месеци и години, щяхме да видим как декорът в студиото става все по-богат, шапките - все по 3D, а водещият - все по-малко сърдит...
Щяхме да усетим как понеделниците постепенно се превръщат от ден за среща с най-рейтинговия за седмицата гост (обикновено чужденец) във вечер на таланта от не толкова отдавнашното ни пионерско минало.
Петъчният късен праймтайм пък в един момент спря да бъде най-музикалният, най-веселият и позитивен час в програмата на Би Ти Ви и стана реалити-сцена, на която се танцува, пее, предлага се брак или се "бяга" с мощен джип към победа в някаква викторина.
Щяхме да видим как бившият хъш стърчи все по-малко в моменти на изпитание за българите, даже в един момент изобщо не стърчи, а се изравнява със сценарния си екип. Докато Гологлавия размахваше пръст на рушителите на достойнството човешко (рушители от всякакъв калибър), в един момент се оказа, че е по-добре една политпланьорка да се "изнесе" в ефир, та да заприлича вечерният час по "американската" телевизия на десетките кабелни "плювалници".
Кога и как през годините "Шоуто на Слави" се превърна от прозорец към света в дупка, издълбана в стената на гаров кенеф, аз не разбрах.
Но през тая дупка днес се виждат само нечистотиите обществено-политически. А местоположението й е все по-ниско...

Категория: Новини
Прочетен: 1192 Коментари: 1 Гласове: 3
причини!

1. Всеки път, щом надникна там, някой, когото не познавам, иска да ми е "приятел". Ако не само във виртуалната реалност бе така, животът щеше да е прекрасен...

2. Онези, които съм "пуснала" във виртуалната си дневна, ме засипват с: целувки, подаръци и покани за: събития, срещи, дискусии, каузи... Само за да им отговори, човек би употребил половин работен ден, жалко, че фейсбук-сърфингът не се плаща...

3. Няма ден, в  който всички опции да работят - ту не можеш да качиш снимка, ту няма как да поканиш приятел да хареса страницата ти, ту връзките не щат да се свързват. Понякога и всичко накуп.

4. Поствам текст, в него - грешка! Буквичка съм "изяла"! Ама да не си мислите, че отварям постинга и го редактирам - неее, няма такава "екстра"! "Премахни", редакция в текстовия файл, качване отново... упражнение за луди...

5. Досадни реклами на какво ли не пълзят из дясната лента неканени, а най-готиното е, че слободията на фейсбук-рекламирането е достигнала завидни висоти! Куцо и сакато произвежда търговски съобщения, пълни с безумия! Вижте:

imageТова, че "дядо коледа" не е заслужил главни букви в собственото си име, вероятно е технически проблем (точно както и в заглавията в blog.bg), но това "предадете обем на косата" - направо не е истина...
Говорят ли български тия хора и къде са изгубили думата ПРИДАЙТЕ обем на косата, аз не знам...
И айде чао, че отивам да си предада обем на косата, да не уплаша дядо коледа, дядо Мраз и Дядо иван...
Категория: Новини
Прочетен: 1068 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.12.2010 19:53

Не, не защото четем в Нета или цъкаме с дистанционното, вместо да разгръщаме лъхащи на мастило томчета! Не и защото мощни вестникарски групировки издават и продават с ежедневния си продукт дъъълги поредици, по които се палят книгосъбирачите...
Присъствието на книгата в медийното пространство е епизодично, платено и избирателно. Две-три заглавия месечно си пробиват път до телевизионния ефир, още десетина се въртят по вестници и списания.
Подборката на "критиците" в "24 часа" и "Стандарт" е тенденциозна, в нея по принцип български автори не присъстват. "Труд" - логично - пише само за собствените си книги. Информацията за новоизлезли заглавия в списанията закъснява с повече от месец.
Откъде тогава читателят да се информира какво има на пазара? Познахте - от сутрешните блокове!
Веднъж седмично в Би Ти Ви се мярка книга. Тя задължително е нашумял световен бестселър, по който е заснета холивудска сага с космически бюджет. (Знайно е, че не книгата продава филма, а обратното. Поне в България.)
По Нова културата е изритана от ранните часове на деня, затова пък по БНТ се точат безкрайни интервюта с пъстра тълпа културтрегери в студиото. Същите са близки до телевизията майка в смисъл, че или са водещи на предавания в нея, или са направили някой документален филм, взел някоя награда - пак в същата телевизия...
ТВ 7 пък направо разби рейтинга на културните вести с въздигането на танцуващото Жанче във водеща на онази част от предаването, в  която ни канят на изложби и концерти. Преди седмица акцент в минутите на Жана беше... премиера на книга на пернишка поетеса (моля да не ми се сърдят от миньорския град...)!
Тази късогледа избирателност на културната информация убеждава четящия човек, че бестселър е нещо, написано от Батето или купено от президента по време на панаира на книгата. Българинът не разлиства книгата в книжарницата, той не се зачита в нея, не я усеща, тя не му "проговаря", неее... Колко са, кажете ми, книжарниците у нас, в които можеш да седнеш с чаша чай на удобно кресло под прозореца и да разлистиш нова книга!? Нашенецът "избира" книга като бананите по Живково време - щом един гнил литературен плод се предлага така обилно от екрана, значи трябва да го купя, тече мисловният процес на книгопотребителя.

Затова, драги приятели, не пишете и не публикувайте книги, освен ако не сте:
1. единствената, която знае края на "Стъклен дом". Тоест - Ваня Щерева, с една успешна и две неуспешни книги зад гърба си, където се намират и ексцентричните й прояви като певица, както и образът и на плейбойка...
2. прописала певица като адашката Светла Иванова (странно защо певиците пишат книги, а писателките не пеят, вие имате ли обяснение на  тоя феномен?!). Светлето ще пуска нов албум сега, та е побрало в книжно тяло някакви неща, които  трябва да ви заинтригуват, та да го слушате. И Кичка направи така, но тя поне има какво да разкаже...
3. заплашван и/или пребит журналист, който се подвизава в сайтове и блогове и активно осребрява популярността, която "дисидентството" му е изработило. Иво Инджев, горкият, със своя "Президент НаРъба", бая ще диша пушека на Огнян Стефанов, да знаете...
Приятно четене!
 

Категория: Новини
Прочетен: 1056 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 14.12.2010 15:26
става новина в БГ

Грандиозни финали увенчаха тримесечните напъвания на двата ефирни гиганта Нова и Би Ти Ви да се правят на добрички. Издевателствата над слуха на зрителя приключиха, да влизат турските сериали!
"Шесторката" имала за "символичен победител" дуета на усмихнатия синоптик Емо и гласовитата ромка Бони, оповести сайтът на телевизията, по другия канал пък два дни по-късно Красимир Каракачанов и Рада се оказаха с най-значимата кауза, та зрителските есемеси ги посочиха за първенци.
Разбира се, и този път слуховете изпревариха финалите. Че изпадналата от парламента политформация на Каракачанов трупа рейтинг, бе ясно и за малките деца, но какво ще кажете за информациите от началото на седмицата, че именно той ще бъде победител в благотворителното реалити?
Странно, но процентът на верни информации в жълтата преса напоследък е по-голям, отколкото в "нежълтата" (доколкото я има). Защо ли все така се случва у нас - първо таблоидите съобщават клюката, после тя се оказва... новина?
И как пък точно в седмицата, в която стана победител, лидерът на ВМРО бе удостоен да води хипертъпотията, наречена "Звезден репортер" и вмъкната неотдавна в централните новини?!  Понеже с микрофон се пробваха повечето "звезди" от "Байландо", даже Сандра...
Обвиненията, които се сипеха върху идентичните реалитита, варираха от "пране на пари" до "евтин пиар". Кой крив - кой прав, не знам, истината вероятно е някъде там, във финансовите потоци, в приближаващите избори, в пословичното "тази държава се управлява по телевизията"...
Сега, в навечерието на Рождество, пеещи и танцуващи "благотворители", водещи в скъпи рокли, журита от звезди и продуцентски екипи ще идат да си харчат хонорарите из екзотични дестинации, а вие, дето пускахте есемесчета по лев, ще прегръщате радиатора, удовлетворени от добрината, която сте сторили.
Ето затова няма да се оправи тази държава... Никога!
Категория: Новини
Прочетен: 1970 Коментари: 1 Гласове: 3
Зрелищни арести на медици от горнооряховската болница пълнят медийното пространство тия дни, директорът на здравното заведение подслушван, гинеколожка с 30-годишна практика съблечена до кожа в полицията, разбра се от публикации.
Мъртъв ембрион предизвикал истерията на 17-годишната родилка, че са й убили бебето, телевизии гръмнаха с новини наполовина.
В тия сърцераздирателни репортажи не се спомена, че болницата в Горна трябва да бъде закрита заради политически интереси, а лютият й шеф д-р Кожухаров е на мушката на местните парламентаристи от години.
Дали заради огромната сграда, или заради болярската конкуренция е вдигнат мерникът на горнооряховската лечебница, ние не знаем.
Знаем само, че подир докторите идат даскалите и поповете.
Очаквайте скоро начални учителки да бъдат бити с камшици за забележка на шумно дете в клас, университетски преподаватели - интернирани за писана двойка на студент, а свещеници - разпъвани на кръст за продажба на свещи в църквата...
Категория: Новини
Прочетен: 1593 Коментари: 2 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035452
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив