Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035120 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Февруари, 2022 г.
Да, промениха си и програмите, не само реда на новините.
От първия ден на войната.
Удължени сутрешни блокове, извънредни следобедни студиа, живи включвания от изток, от запад, от Байдън и Фон дер Лайен, от специалните екипи, пратени на огневата линия.

Разбира се, аудиторията не е доволна, тя реагира бурно от нищожната си фейсбук-камбанарийка, задето – например – БНТ щяла да излъчва сериал за Сталинград. Тези велики телевизионери от социалните мрежи (даже ми се ще като секта да го изпиша – Телевизионери от социалните мрежи) не могат или не искат да разберат, че тв програмата се прави за месеци напред, а информация за нея към вестници, сайтове и сателитен оператор се подава седмици по-рано. И понеже няма програмен редактор ясновидец, който да знае, че на 24 февруари на разсъмване Русия ще нападне Украйна (каквото и да казва по въпроса бившият Янев), то и планирането на филми и сериали няма как да бъде съобразено с геополитическата обстановка. Дори да приемем, че някакъв филм или сериал носи в себе си някакви политически послания, които не одобряваме.

Нещо повече – въпросните фейсгурута крещят не само, че БНТ трябвало да „свали сериала“, ами и да... „им каже“!
Представяте ли си как в първия ден на войната, която е на прага ни, когато редът на телевизията се прави буквално час за час, всяка извънредна емисия, всяко коментарно студио започват със съобщението, че днес, видите ли, няма да излъчим тая или оная кинотворба, щото някого дразни, та да ви информираме, в случай че тръпнете от нетърпение да я видите па точно нея къмто полунощ!

Други фейсанализатори пък се радват, че Путин турил край на ковида, щото – нали – няма го в новините. Ковида, не Путин. Тия последните разбирачи вероятно си мислят, че една емисия, започнала в 19, може да продължи чааааак докато има новини – тоест до заранта, за да бъде обхванат целият спектър от вести, които ги интересуват. От войната, през цените на петрола, строежа на детска площадка в Долни Богров, задръстванията на Аспаруховия мост, та до – ако щете – новородено тигърче в зоопарк в Южна Америка.

Не, уважаеми, новинарските емисии са ограничени откъм време, неограничен е достъпът ви до информационни източници в Мрежата. Ако можете да си ги намерите...

Но да оставим вселенските мрънкала, които са недоволни, че е студено, че е топло, че има парно, че няма парно, че телевизията информира, че телевизията не информира, че децата учат, че децата не учат и така нататък...

Да видим как се държи самата телевизия.
Те, разбира се, шапки си направиха отрано. Визуално подготвени бяха, така да се каже. И водещи за извънредни студиа си имат, „заети“ от съботно-неделните формати.

Но защо би, драги, взехте да броите войната с „Ден първи“, „Ден втори“, все едно сте на протестите на Триото? Може ли да ни го спестите това броене, плийз?

И защо, Нова Нюз, мятате ни в клин, ни в ръкав „побратимената“ си Си Ен Ен с лош превод в ефир? (То и парламента така „отразявате“ – отникъде доникъде.)

Пък за жизнерадостните писъци „Лакмилакмилакми“ не ми се говори. Наистина трябва да се регулира по някакъв начин тази рекламна бодрящина, която грозно контрастира с напрегнатата взривоопасна атмосфера, внушавана от новинарските и публицистичните предавания!

А един от начините работите да си дойдат по местата би бил, ако всевъзможните „реалити“ и „лайфстайл“ тъпни слязат от основните ви (ефирни) канали, драги ми тв-та, и те се превърнат изключително в информационно-коментарни. „Капките“, сапунките и викторинките си ги дръжте за „женските“ канали. Без значение как точно смятате да ги разпространявате.
Категория: Новини
Прочетен: 7772 Коментари: 0 Гласове: 4
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035120
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив