Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1029984 Постинги: 418 Коментари: 433
Постинги в блога от Февруари, 2023 г.
11.02.2023 11:32 - Community
Чувам тази дума в тв репортажи, чета я в книги, в интернет я срещам... Не знам какво точно изразява. Трудно се превежда понятие, което не съществува на твоя роден език...

Понеже, ако съществуваше нещо, което да наречем общност, вероятно група хора, обитаващи блок, квартал, село, градче, биха могли да живеят заедно, да вършат нещо рамо до рамо, да спазват някакви признати от всички тях правила.

Биха могли да садят плодни дръвчета и да си почистват местенцето, та да е приветливо и да са по-малко тия, дето ще посегнат да счупят или да изцапат нещо общо.

Да си помагат един другиму, когато някой ремонтира покрив или пък организира детски празник.

Общност най-вероятно ще да е състояние, в което проблемите се решават тъй, щото всички членове на гореспоменатата да излязат от дадено противоречие удовлетворени – и този, дето иска да вдигне купон, и другият, който трябва да работи над книга, над урок, да приспи бебе, да отпочине от нощно дежурство...

Може би стремежът към общност е онова, дето кара хората да живеят на големи групи на малко място. Обратното на дивото – в дивото гледаш да си по-далечко от този, който може да те изяде.

Общността вероятно започва с „Добър ден“. С „Мога ли да ви помогна?“ И може би изключва злобата, отмъстителността, незаинтересоваността. Или пък общност е територия, свободна от индивиди, поставящи се над закона, над морала и над всичко.

Каквото и да е общност, не съм го срещала по тия географски ширини. А вие?

Какво казвате? Не ви чувам, събота е, Денят на хилтито... 
Категория: Новини
Прочетен: 7352 Коментари: 2 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1029984
Постинги: 418
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив