Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1036709 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Март, 2013 г.
завайка се редколегията на Слави снощи и ни показа късометражния екшън "Бизнесмен си реже пръста в знак на протест срещу съдебната система".

Такааа... Че народът е отчаян - отчаян е.
Че институции и простосмъртни говорят на различни езици - факт.
Но чак пък професионално да заснемеш и монтираш самоосакатяването си...

Ивайло Зартов седи в удобно кресло в дневна. Вдясно от него се вижда изгасен телевизор, зад главата му "наднича" икона.
В яката на пуловера на мъжа е защипана брошка - това е един такъв чувствителен и скъп микрофон, обикновено авторите на любителски youtube-сензации не се сещат за подобна техническа подробност и разчитат на звука от камерата.
Осветлението също е добро - мрачно точното колкото е нужно за "домашна атмосфера".
Докато Зартов говори, още в началото на записа, камерата помръдва на едно-две места - демек, вижте ни какви сме непрофесионалисти.
Да, ама "речта" на мъжа е резната на четири места, като два пъти дори се сменя планът, а в края на изявлението му, малко преди да стане, са вкарани и акценти - сплетените му пръсти в едър план (два пъти), ръката му доближава окото, изобщо - истинско кино...
После човекът отива в банята да си реже пръста и операторът го следва. Друг кадър - Зартов над умивалника в банята. Следва излизане оттам и минаване по коридора. Нов кадър - Зартов е на кухненския умивалник, обяснява, че в банята било тясно.
Пита оператора си дали е готов (на руски). Казва, че е гледал във филмите, че се захапва колан...
Мие ножа.
Лицето му се отразява в огледалото на умивалника.
Отрязва си пръста.

Ние не виждаме това, защото кървавата зона е скрита, замъглена, от екипа на Шоуто. А и сме предупредени три пъти от Слави Трифонов, че видеото не е за деца и емоционални хора, та просто стисваме очи, когато идва моментът пръстчето да отхвръкне...

Какво искам да кажа ли?
Че не е хубаво чак пък толкова да се пресолява манджата...
Категория: Новини
Прочетен: 1248 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.03.2013 17:42
24.03.2013 16:50 - (Нови) три
БНТ, събота, 23 март

В търсене на преход между предишен и следващ материал Мира Добрева пита Филип Лхамсурен: "Ти знаеш ли кога имаш имен ден?" Филип се обърква, признава, че не знае, самата водеща също не може да си отговори на въпроса, така че спешно и "на остро" скача към видеото за Тодор Башиянов...

Но дори да знаеше, че свети апостол Филип се чества на 14 ноември, как щеше да го "върже" с именика? А семантиката на името на екзотичния й гост направо плаче да бъде интерпретирана на Тодоровден, или Конски Великден!
Само дето на Мира Добрева не й е известно, че Филип на гръцки означава "обичащ конете"...

Антонио и поничките

"Обядът приключи и всичко между нас приключи", заявява Бандерас на нездравословните сладки изкушения и възправя срещу тях рекламираната дъвка.

Трудно е да се повярва, че скъпоплатените копирайтъри не са си дали труд да открият синоним на приключвам сред океана български глаголи....
Само отбелязвам, де. Аз да не съм копирайтър, че да им казвам как да си гледат високоплатената работа...

Диалози

- Ти да не си някоя лигава гимназистка, бе, Редник? Как са ти цицките? Растат ли? Пий повече бозичка и ще порастат.

(Ха, та нали бозата беше само при нас? Или това преводачът го е измислил? Victor from bezmonitor.com))

Ето така "танцува" нещастната ни родна реч в романа "Танцьорът" на Джефри Дивър на chitanka.info. Там уж всички текстове се редактират, преди да бъдат публикувани...
Обаче не стига недомислицата с бозичката, ами и някакъв интернет-гуру се чувства свободен да коментира в скоби!
Та... Ако преводачът се е развихрил, погазвайки всякаква лоялност към текста на Дивър, това е проблем на издателя, не на chitanka-та. Вместо да сипе остроумия, редакторът на сайта би могъл да:
- махне проблемия - според него - абзац;
- отвори оригинала и преведе отново пасажа;
- не прави нищо.

Но не и да поднася на читателя си електронния вариант на средновековната приписка...
Категория: Новини
Прочетен: 1519 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 30.09.2013 13:46
ги оценяват.
Новото забавление, от което Нова тв ще ни предожи 12 яки глътки, граничи с безумие. В него нашенски випове, випчета и никому неизвестни кандидати за слава живеят в телевизора преобразени като световни знаменитости. Пеят, танцуват и се излагат наистина като за световно.
Халваджияновата шоу-недомислица започна със странните превъплъщения на журито - самият арменец, Хилда и Любен Дилов, които преди година съдеха талантите по друга телевизия, ни се показаха най-напред като звезди, после като себе си. 
Обратното сториха участиците - тях първо видяхме в собствената им кожа, сетне - гримирани и костюмирани.
Обърквацията има напълно прозрачен кастинг - събрани са хора, които приличат на други хора, като явно последната дума е била на гримьорите. Подходът е познат още от времето, когато на "Хъшове" им трябваха лица да имитират Иван Костов и съпругата му. Оттогава датира телевизионната слава на Любо Нейков и Албена Михова, която изгря и в "Като две капки вода" снощи.
За финал всяко издание ще бъде увенчано с гласуване по сложна точкова система, за да получи бездарното виене на Диана Любенова и Мария Игнатова подобаващото място в класацията...

Пак по Нова други звезди танцуват със звезди. 
В понеделник започна "Денсинг старс", тук се кълчат дори още по-настойчиво родни знаменитости. Сред тях е и холивудското чудо Стела Ангелова, бивша гимнастичка, която ще бъде оценявана от шефката на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева малко след като същата е повикала майка й Ефросина за главен треньор на грациите ни...
В Тупаревата бална зала според мен звезди са професионалните изпълнители, не Капка Георгиева и Люси Иларионов, но пък кой ме пита мен, важно е съблазнителното Кобилкино задниче да се върти под прожекторите за радост на мъжкото око и за разсейване на народа от предизборната надпревара.

И по Би Ти Ви се пее и танцува.
Най-сетне сниманите миналото лято кастинги на тъмно за "Гласът на България" бяха излъчени, предстои да се пее на живо. Стари муцуни и тук не липсват, като сестрата на сървайвърката Нели например.
"Постоянното присъствие" се е намърдало и в "Магаданс Предизвикателството". Танцовата надпревара в "Шоуто на Слави" е приютила Метин Енимехмедов, който се раздава на сцената, сякаш присъдата на брат му зависи от това!

Притаена някъде в мрака, "Къртицата" се готви да разбие рейтинга на всичко пеещо и танцуващо в ефир.
Там пък - изненада! - звезди ще живеят заедно, изолирани от външния свят, и ще изпълняват мисии...

Хайде стига толкова, че от тоя звезден блясък ми се насълзиха очите...
Категория: Новини
Прочетен: 1981 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 14.03.2013 11:59
до грамада е заключен българският преход, по време на който бавно, но сигурно прехождахме от "народна власт плюс електрификация" към "народът срещу властта на електрификациите".

Първия Пламен - Станчев, го помнят малцина. Студентът заплаши, че ще се самозапали, ако не свалят петолъчката от Партийния дом, и се обрече на живот в недоимък и унижения. Беше август 1990-а. 
Вторият - Горанов, който изгоря, шества из медии и социални мрежи, издигнат като флаг на протестите срещу недоимъка и униженията. Март 2013-а.

Първата грамада в най-новата ни история трупахме през зимата на нашето недоволство - 1997-а, завършила с пролетта на Костовото доволство. Флагман на бунта и инициатор на трупането на камъни - с възрожденски песни на уста - бе Слави Трифонов, тогава още с "Каналето", преди то да се превърне в "Хъшове" по телевизията на олигарсите "7 дни".
Днес пред сградите на управниците си пак трупаме грамади камъни, пак Слави Трифонов - от ефира на телевизията на олигарсите Би Ти Ви, ни обяснява защо го правим и как то довежда до така мечтаната промяна. Грамадите подплашили властта, тя свалила цената на тока, изтъкна Александър Вълчев на открита редколегия неотдавна, забравяйки да спомене предишното носене на камъни...

И още: Янко Димов, полицай, детектив, каратист, повлече крак за дълга серия знакови убийства, "самоубивайки се" с няколко изстрела в главата... Юли 1991-ва. Преди това написа роман...
Друг Янко Димов, обеднял и бездомен, но поет, загина под столичен тролей. Март 2013-а.

От Пламен до Пламен гори протестът срещу несправедливостта.
От телевизия в телевизия прехождат добре гримирани водещи и журналистки.
Кучетата си лаят, преходът си върви...
Категория: Новини
Прочетен: 1193 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 10.03.2013 15:02
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036709
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив