Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1034968 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Април, 2011 г.
се е настанила из ефирните ни телевизии, претендиращи да произвеждат най-качествения продукт на синия екран у нас.
Уикендът бе белязан от две кабеларски (да прощават колегите от малките канали) грешки, недопустими за ефир.
В събота Би Ти Ви отдели подобаващо място във вечерните си новини на президентските тежнения на БСП. По време на целия материал на екрана се мъдреше с едри букви "ПРЕДОЗБИРНО" - доказателство, че надписвачът нещо е предозирал...  И редакторът му - също.
Но ако това ви се струват бели кахъри на полето на езика ни свещен, вижте: "Десетки хиляди миряни, развяващи палмови и маслинови клонки, присъстваха на литургията, отслужена от папа Бенедикт шестнайсети на площад "Свети Петър" във Ватикана по повод Цветница. (...) Множество поклонници и туристи пристигат в Рим за предстоящата светла седмица, чиято кулминация ще бъде тържествената меса за Великден следващата неделя."
Ето така ни информира в неделя вечер Нова тв. Но не липсата на главни букви е проблемът, макар че и те не са за пренебрегване, когато си пълниш сайта с новините от емисията, понеже писането не е като говоренето...
Проблемът тук е, че международният им "редактор" (който всъщност е преводач на новини) не знае какво означава Holy week. Драги ми колега, Holy week не е нито Светла седмица, нито Света седмица, както вероятно си си помислил. Holy week е Страстната седмица - дните от понеделник до събота преди Великден, когато Христос е страдал. Светла е седмицата след неговото Възкресение, тоест - след Великден, на оня, другия език, който ти е по-силен - Bright week.    
Стига за днес.
Категория: Новини
Прочетен: 1465 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 18.04.2011 11:06
 и TV7 резнаха сутрешните си дамско-лайфстайлни говорилни и заложиха на масови вечерни сеири. От късния сутрешен пояс почти едновременно паднаха "Денят е прекрасен" на Ива и Мавриков и "Седмо авеню" на Мон Дьо и Воче. TV7 пренасочи средства и енергия в ранния вечерен праймтайм, където изгря Стойчо Керев  с възродената под ново име "Пирамида", сега - "Пряка демокрация". По Би Ти Ви пък готвят, та пушек се вдига в предаване с неразбираемо, труднопроизносимо име...
Нова не пипна несменяемия дамски гуру на предобедния ефир - Гала, но освежи вечерните си часове с недоносчето "Метрополис" и поредната евтина никотупаревщина "Аз обичам България". Тя така отчайващо напомня селска викторина от средата на 60-те години на миналия век, че и "Това го знае всяко хлапе" беше по-добро - най-вече с по-малките си претенции...
Но ето кое е интересното, уууважаеми зрителю, тази пролет. Не, не поредният трансфер на тв магарета и техните продуценти. Интересното е една ли фирма шие еднаквите фланелки за публиката в "Аз обичам България" и "Пряка демокрация" и с кой депутат е свързана тази фирма?
Засега - довиждане и приятно гледане на новия сезон на "Стъклен дом". Между другото - някой да знае защо Яна Маринова още не се е появила в "Столичани в повече"? 

Категория: Новини
Прочетен: 1478 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 11.04.2011 16:26
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1034968
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив