Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035400 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Май, 2012 г.
Зажалил тв легендата Кеворк Кеворкян, че телевизиите проспали земетресението (онова, първото, отпреди седмица).
Докато земята под Перник се люлеела, Би Ти Ви и Нова повтаряли вечерните си новини, БНТ пък излъчвала "В час ли си?"
Е, не са в час, люти се мистър "Всяка неделя". Само държавни пари трошат (това за Националната го казва).
Ни една не реагирала както трябва - да прати репортер, да включи една камера в едно студио и да произведе новини.
Радиото, само радиото - Българското национално радио, удържало на информационния магнитуд - било плътно до хората, успокоявало, предупреждавало. Затова Бойко да не праща полицаи с мегафони по улиците, ами да направи радио на Геофизичния институт, е рецептата Кеворкянова. Или поне един горещ телефон с БНР да им инсталира - понеже, видите ли, медията на Валери Тодоров покривала цялата страна и била "инструмент на националната сигурност".
Накрая г-н Кеворкян громи и социалните мрежи като информационен източник и цитира една шега на шефа на БНР Тодоров: "Като стане земетресение, с телевизора си ли бягате?"
Ех, Кеворкян, Кеворкян, защо не си остана при "Всяка неделя", иде му на човек да възкликне.
Как видният журналист иска от големите телевизии да реагират - с репортажи на мига, с извънредни студиа, като знае колко сложно е да се направи предаване. Дори само един човек с микрофон и един с камера да имаш на мястото на бедствието, нали още поне петима ще трябва да обслужват включването в ефир - оператор, режисьор, техници за сателитната връзка...
А и не само в материалната страна е проблемът - проблемът е кой да ги събуди всички тия хора, кой взима решенията в една голяма телевизия.
Та в Националната едно промо за да смениш, петима началници трябва да ти се подпишат! (То и в частните е така, само дето им викат "продуценти"...)
Ако Кеворкян не знае - най-лесно се случват нещата в кабеларките. Там просто шефът вдига телефона и казва на дежурния по ефир: "Пусни надпис, че е станало земетресение, новината е вече в Агенция Фокус." Или пък дежурният звъни на шефа... Без глутница късополи "продуцентки" да трябва да взимат решение къде и какво да се излъчи.
А като бягам от земетресение, с лаптопа бягам, г-н Кеворкян, не с телевизора.
И честно казано, вече ми писна от репортажи за напукани стени!

Категория: Новини
Прочетен: 1342 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.05.2012 14:12
гледа в празничната вечер зрителят на Би Ти Ви в суперпраймтайма.
"Разходката" на Слави Трифонов из дебрите на културата ни показа: затворени училища, огорчени, забравени или замлъкнали творци, порутени и поругани паметници, остарели неостаряващите символи на далечната ни младост.
Тъжно, та чак носталгично. И много затрогващо.
Иванкулековско.
Дали не им е стигнал снимачен материал да си напълнят определените за шоуто минутки, аз не знам.
Знам обаче, че тръгне ли г-н Трифонов да импровизира, нещата излизат от контрол.
Рязък контраст с минорната тъкан на уникалния филм представляваше разговорът му с Евгени Димитров. Колко уважава Лили Иванова и как не държи на авторските права, когато някой някъде изпълнява песните му, декларира водещият. Грозния ни материализъм обвини за краха на духовността.
"Великата" българска поговорка "Никой не е по-голям  от хляба" властва - каза Трифонов. - Това е една от най-отвратителните български поговорки, но тя владее съзнанието и манталитета на обществото в момента. Важно е да ядеш, а културата, духовността, музиката... даже не са на второ място, те са на едно от последните места."
Разсъжденията на тв продуцента, който мрази думите "чорапи" и "потник", са достойни за есе на дванайсетокласник!
Драги Слави, уважаеми Трифонов, я сега да видим какво е искал да каже авторът на поговорката  "Никой не е по-голям  от хляба"? (Да, да, именно този въпрос уби любовта на нашето поколение към литературата!)
Авторът, в случая - народът, има предвид труда, не хляба. Хлябът е символ, не е просто храна в мирогледа на българина.
Огромна обредност гравитира около месенето, украсяването, поднасянето, разчупването и изяждането на хляба - това го прави много повече храна за духа, отколкото за стомаха. С хляб българинът посреща раждането на Бога и на детето си, с хляб бележи смъртта на Исус, на майка си и баща си. Хлябът кръщава българчето, жени момата и момъка, праща мъжа на война, посреща го от войната...
Насъщния е насъщен не само за телесните функции, а за функционирането на вярата, надеждата, семейството, социалната структура.
Затова "Никой не е по-голям  от хляба" ще рече: Никой, ама нито един човек не може да стои по-високо от обществената ни уредба, от негласната ни уговорка да спазваме определени норми, за да съществуваме като род, село, народ, държава.
Никой не е по-голям от труда, който слага на масата ни хляба, от социалната организация, правеща това възможно. Ето това ни казва българинът с безсмъртната си мъдрост, предшестваща държава, цар, патриарх и писменост.
А защо днес народът гледа да се наяде с ГМО-та и тв зрелища, е тема на друг разговор.
Категория: Новини
Прочетен: 1806 Коментари: 1 Гласове: 5
Последна промяна: 13.07.2012 12:12
електронни и хартиени, ама така на инат, че чак ушите ми станаха магарешки.
Ушите ми - магарешки, понятията - обърнати, чуйте: "Обръщат парада на 6 май на запад", изстрелва "24 часа".
Ей, най-сетне улучихме посоката! На запад трябва да крачат войските ни (колкото ги имаме), не на изток. Ако поемат на изток, току-виж, срещнали маршируващите на запад... комшийски войски...
Но ако мислите, че само парада обърнаха управляващите ни, бъркате. Те и министерствата разселиха из провинцията, или поне смятат да го сторят към края на следващия си мандат.
"Борисов: Градовете са в страховита битка за приютяване на държавни агенции", свободно цитира mediapool.bg. Даааа, сигурно Кърджали и Разград са се хванали за гушата кой да вземе културния Вежди, а за здравното ведомство се борят поне четири родни места на четирима здравни министри... 
По тъмни доби народните ни избраници пък се бориха с членове и алинеи, вижте: "Депутати гласуват конфискацията до среднощ" според "Труд". Хм, конфискацията нищиха до зори, пък закона за езика им отне... едно гласуване, за да го отхвърлят, то сигурно защото на Европа не й пука ще имаме ли език, или не...
Обаче "Галеви ще лежат в пансион с плазми и компютри", информира ни blitz.bg. Значи - на дупнишките двама братя не само че нищо няма да им вземат, ами и ще им дадат удобства, за които средностатистическият българин само си мечтае. Е, тогава и аз искам да създам престъпна група! Ама не във фейсбук, за фейсбук-група плазмен телевизор не се полагал...
Споко, хора: "Като се излюпят щъркелчетата, ще продължим с "Хемус", огласява 24chasa.bg екологичното верую на премиера.
Такъв ще Го запомним - загрижен за пилците и хората. На едните дал тишина в гнездата, на другите - година в живота.
"Откакто сме на власт, българите живеят по-дълго", предава dariknews.bg изчисленията Му.
Така ви се пада, българи - да живеете с година повече в герберско управление!
Категория: Новини
Прочетен: 1099 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035400
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив