Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1034942 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Юли, 2012 г.
Взривът на летище Бургас опръска с кръв и човешки останки фалшивата фасада на "свободните" български медии.
Безпрецедентният терористичен акт, отнел живота на израелски туристи и български гражданин, лепна петно върху нашенската копипейстърска журналистика.

Половината медии се втурнаха папагалски да повтарят словесните творения на вътрешния министър, който намери отпечатък от камикадзето и изведе ДНК профила му по-бързо и от рижата напаст от Маями.
До премала се тиражираха малоумни твърдения за фалшивата шофьорска книжка, за дългата коса и дългата разходка на младежа с бомбата, цветистите описания на премиера Борисов за отлетялата на сто метра глава съпътстваха едва ли не всеки репортаж за събитието.
Гледайки тв трактовката на атентата, човек остава с впечатлението, че в България политици и специалисти говорят на различни езици. Експертът казва: "Никой мюсюлманин няма да се яви пред Аллах по бермуди", Цветанов едно си знае - едно си бае: "Камикадзето, та камикадзето..."
Нещастният зрител на мощните телевизии видя и още нещо - тежката журналистическа артилерия тутакси прекъсна отпуските си и цъфна негримирана пред камерите на фона на бедствието, защото явно кореспондентите по места служат само да предават за фолклорни фестивали или ако някой се оплаче, че тоалетната на плажа събира такса. Габриела Наплатанова, Мая Костадинова, самият Венелин Петков за Би Ти Ви, Николай Дойнов и Даниела Тренчева за Нова литнаха до Бургас, та да залеят с професионализма си многобройната аудитория.

Немалка част от орачите на журналистическата нива обаче се хвърлиха в другата крайност - в търсенето на сензации.
По Нова заразпитваха преводачката, помагала през нощта в болницата да се преодолее езиковата бариера, и женицата безхитростно заразправя за самотен куфар, отделен настрани от другите, в единия от багажниците на злополучния автобус - твърдение, което може да се окаже ключово за разследването.
БНТ пък - барабар Петко с мъжете - произведе слух за постъпил в туристическата агенция сигнал за две бомби (а защо да не е бил отправен до летищните власти тоя сигнал бе, колеги, ами до турагенцията?!).
Но "Стандарт" изтрепаха рибата със свръхнекоректното заглавие "Астролози откриха атентатора в Сарафово", под което се мъдрят някакви свободни съчинения на тема планети, агресия, Меркурий и т. н.

Чудя се как така родните новинари не разбраха, че същността на занаята им е не четенето на прессъобщения, а формулирането на ясни, нетърпящи двусмислици въпроси, които помагат на широк кръг възприематели да добият представа за случващото се...
Категория: Новини
Прочетен: 6014 Коментари: 12 Гласове: 8
Последна промяна: 26.03 09:26
вероятно гласи:
1. Вземете един известен човек/събитие/явление.
2. Напишете за него невярна/остаряла/много лична/невъзможно да се провери (или всичко това накуп) информация.
3. Акцентирайте върху нещо незначително, дори допуснете умишлена грешка, за да изместите вниманието на аудиторията от същественото.

Как функционира "схемата"?
Ето само три примера.

Слави Трифонов (1) аут от ефир (2).
Тема, любима на жълтурковците вече 10 години.
Предаването било "далеч от пищната визия (3) от първите си години в Би Ти Ви", пише blitz.bg.
За коя ли "пищна визия" става дума - за избелялото синьо-жълто студио от "далечната" 2001-ва, когато шоуто стартира и когато авторката на тази недомислица не е знаела с кое копче се пуска телевизорът?
Вместо да се упражнява да пише брадати "новини", истинската жълта преса би попитала Трифонов по каква причина посяга гордо към втори сезон на "Гласът на България", след като прати в забвение първия "глас" - талантливата тийнейджърка Стелияна Христова, която до този момент не е видяла ни песен, ни клип, ни договор с продуцентска компания!

Албена Вулева (1) пак ще прави "Сигнално жълто" (2).
Кабеларка й била предложила да я върне в ефир и да не я цензурира (3), разказва пак blitz.bg

Пишман светската репортерка загърби СКАТ и пренесе скандалния си тв продукт в мощната ТВ7. Наскоро обаче я видяхме да разказва за Плачещата Богородица от Годеч и хич не си беше на мястото...
Вместо да сипе "новини" с 50-процентна достоверност (или ще има ново "Сигнално жълто", или няма да има), истинската жълта преса би се разровила да узнае защо проектът  "Панаир на суетата", продуциран от Люба Кулезич, не оцеля и един сезон.
Може би защото повтаряше едно към едно концепцията на "Горещо" на Венета Райкова - три или четири "обекта", нарязани на кратки откъси и миксирани на пръв поглед хаотично, но всъщност прекъсвани преди важни реплики?

"ВИП Брадър" (1) пред провал - родните звезди една по  една отказвали участие, Сашка Васева (1, 2) отсвирила продуцентите, Валери Божинов (1) имал забрана от клуба си да проема подобни участия.
Но пък Азис (1) щял да прибере 200 бона, за да е "Голямата уста" на новия сезон (2, 3) - същият източник.

Вместо да се напъва да пише за телевизия, без да гледа телевизия, истинската жълта преса би дала ухо на приказливата Зейнеб, която в "На кафе" се изпусна, че реалитито тази есен ще е едновременно и ВИП, и Биг Брадър - тоест в него ще участват и звезди, и неизвестни хора. И вероятно точно това е изненадата тази есен - ще поживеем, ще видим, както казват руснаците.

Ще попитате кой "готви" жълтата манджа по тая "рецепта".
Ами всъщност всички...
Категория: Новини
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 10.07.2012 17:43
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1034942
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив