Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035415 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Август, 2010 г.
2  >  >>
31.08.2010 15:49 - Набълбукване

Божидаровите мощи вече вършат чудеса, рускиня, оглушала и онемяла след атентатите в Москва, проговори, тиражираха вестници - хартиени и електронни. За "Новинар" самият Б. Димитров не потвърдил, само свидетелствал, че така се приказвало в морското градче, където в разгара на археологическото лято изкопаха останки на Йоан Предтеча. Министърът без портфейл е страстен поддръжник на теорията, че пета и зъб на Кръстителя са пролежали 15 столетия на остров срещу родния му град, неверието българско и колегиално той дори публично обруга.

Само кожа и мощи може да останат 20 бг естрадни звезди, които няма да се пенсионират заради изгорял архив на бившата "Концертна дирекция". Свидетелствайте в процес срещу държавата, че сме ви пели, издигна вопъл Йордан Караджов от "Сигнал" пред Агенция КРОСС. Ами побързайте да го заведете тоя процес, г-н Караджов, че то не останахме много, дето сме ви идвали по концертите! Повечето са отвъд океана. Тия, дето са тук, може след още 20 години да свидетелстват, че Анелия и Камелия са им пели...

Други несретници пък още в тийнейджърския си период срещат челно бюрократичната система. Два месеца след излизане от средното школо над половината зрелостници може да останат без здравноосигурителни права, алармира Би Ти Ви. Според закона те се губят при три неплатени здравни вноски, тоест - докато вие, млади българи, кандидатствате из университетите или си търсите работа, или и двете, независимо дали у нас, или зад граница, нека родителите ви бъдат така добри да се бръкнат и да ви платят по три вноски, като порядъчно си повисят по опашки пред съответните гишета...

Жертва на закона са и услужливи аптекари, които ни дават по-евтино или каквото имат в момента лекарство вместо изписаното от доктора. Генеричната замяна се вършела нелегално, глобата била най-малко 500 лева, оповести ТВ "Европа". Какво излиза - лекарите, които пишат на рецептата "Проалгин", "Алгозон", "Диалгин" и пр. названия на метамизола (в зависимост от това - коя фармацевтична компания им плаща), не са виновни, пешкира ще опере жената зад щанда с лекарствата... Ако се сещате за нещо друго незаконно, което вършим ежедневно, дайте да пишем на управляващите да направят и за него закон...

"А ние сме се набълбукали със заеми", размаха пръст Бойко Борисов, анализирайки хала на пристанищата ни, цитиран от в. "Труд". Словоблудството Борисово не знае граници, на фона на Бойковите лингвистични подвизи заглавията из жълтата преса са като извадени от букварчето на първолак... Толкова "народен" езикът на политиката не е бил от времето на социализъма, ако ме разбирате...

Категория: Новини
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.09.2010 12:30

Имало едно време едно вестникарче. То кротко си пасяло новинките по Нета, но това ежедневно занимание му било много досадно.
Един ден вестникарчето решило да внесе малко разнообразие в сивия си делник. Рано сутринта влязло в редакцийката си, пуснало си компютърчето и написало с едри букви:
"Джони Деп дойде в Бургас!"
Втурнали се другите вестникарчета и телевизионерчета да копипействат светската сензация. Какво се оказало обаче - Джони Деп не бил дошъл в Бургас, в Бургас бил един, дето приличал на Джони Деп. Вестникарчето се хилело подигравателно в лицата на вбесените си колеги.
- Недей да пишеш, че е пристигнал Джони Деп, след като Джони Деп не е пристигнал! - размахали те пръст на злополучния автор.
На другия ден вестникарчето обаче продължило да работи по темата:
"Джони Деп дойде в Бургас! Срещна се с Летисия Каста!", написало то.
Другите вестникарчета пак копнали и пейстнали вестта за двете знаменитости. Обаче пак се оказало, че новината е кьорфишек, понеже тоя, дето само приличал на Джони Деп, изобщо не се бил срещал с Летисия Каста (ако и тя била истинската, де...).
- Недей да пишеш, че Джони Деп се е срещал в Бургас с Летисия Каста, след като той изобщо не е там, а пък за нея изобщо не сме сигурни вече! - наистина се разсърдили останалите пейпър- и тв новинари.
А нашето вестникарче все така си се хилело доволно.
Същия ден обаче Джони Деп се чул за нещо по телефона с Анджелина Джоли и тя - нали учи руски - му разказала, че прочела на някакъв странен език, близък до руския, че той, Джони Деп, бил в една страна, където се говори и пише със същите такива букви, като в езика, който тя учи (руския). Джони Деп бил много заинтригуван. Метнал се на самолета (Джони Деп само във филмите плава под черен флаг, иначе лети с пристижна авиокомпания) и кацнал в Бургас, където го била "пратила" новината.
Главният герой на нашия разказ - хлевоустото вестникарче - веднага "хванало" вестта за идването на чаровния актьор и незабавно я написало с едри букви във вестничето си. Отпечатало и снимки как Джони Деп (истинският) излиза от бургаския аеропорт и сяда в едно такси.
Другите медийни отражатели обаче не отразили посещението на Джони Деп (този, дето играе в "Карибски пирати", не оня, който прилича на него). Вече им било писнало да се занимават с изигралия ролята на капитан Джак Спароу - в Бургас ли е, не е ли в Бургас и ако е - отишъл ли е да види мощите на Божидар Димитров, тоест - на Йоан Кръстител, за които Божидар Димитров каза, че са негови (на Кръстителя).
"Ама защо не ми преписват новината? - огорчило се вестникарчето. - Та тя е съвсем истинска!"
Споделило разочарованието си с един стар вестникарски вълк.
- Аз писах, че Джони Деп е в Бургас, той наистина беше в Бургас, но никой не разбра, защото новината излезе само в моето вестниче - изплакало пред стария вълк новинар младото журналистче.
- Утре ще се опитам да разпространя новината ти - утешително сложил ръка на рамото му кипелият в занаята. - Никой у нас вече не вярва на журналистчетата... Дори когато казват истината... Което се случва толкова рядко, че може да се отчете като статистическа грешка... - обобщил ветеранът вестникар.

Категория: Новини
Прочетен: 960 Коментари: 1 Гласове: 2

"Недопустимо е един политик да се изказва по такъв начин", заяви по "шибания" повод президентът Първанов. Според него съществувала тенденция на "огрубяване на политическия език", давала се воля на омразата, на агресията и злоречието.
Доста грубичко си беше, съгласете се, министърът без портфейл Божидар Димитров да се нахвърли върху всинца ни с попържни, докато журналистка от "Дневник" се опитва да получи "от извора" информация за проблема със светите мощи от остров Свети Иван.
После министърът, овластен да дирижира съдбите и на българите зад граница, взе да обяснява, че не целия народ визирал с думите "шибан народ", ами само онези археолози, които не хванаха вяра на сензационната вест за реликвите на Кръстителя.
"Шибан между другото в тълковния речник не е чак толкова обидна дума и означава обрулен или набрулен от вейки при буря или бит с пръчки", сподели лексикографските си търсения Димитров.
"Шибаният народ му плаща заплатата", изригна обаче социалистът Антон Кутев, като дори поиска Димитров да подаде оставка. Флагманът на журналистическото хлевоустие Сашо Диков пък се изцепи в ефира на Би Ти Ви, че историкът бил мислил "с оная си работа", а не - както бургаските депутати огласиха в декларация - "със сърцето си".
Като стана дума - столетната партия често пръска словесни фойерверки, най-новите: "Не се гаси туй, що не гасне", озариха публичното пространство само преди дни.
Ала историческото "Здравейте, циркаджии" и "Борисов съвсем се е разпищолил" на Станишев бледнеят пред постиженията на премиера. На езиковата нива министър-председателят оре като трактор (да прощавате)...
Изловен от "Господари на ефира", Борисов си "разчиства сметките" с Доган, нарекъл го публично "мухльо". "Такова фъркане ше падне...", заканва се Генерала на Сокола.
Но и генералската душа страда. "Най-тежко е да си пъдар на обран бостан", оплака се, едва поел властта, Бойко.
Ковчежникът на държавата ни - Симеон Дянков, обаче си е окей. Какво прави в областта на финансите, ние не знаем, ала на лингвистичното поприще той се занимава с... лепене на етикети. Учените от БАН нарече "феодални старци", експремиера Станишев - съсел, а себе си обяви за "Брад Пит с очила". Толкова красив или толкова умен - не уточни...
Заявявайки, че "хомосексуализмът те вкарва в зависимост, която в политиката е опасна", лидерът на "Атака" бе пометен от словесното цунами на Яневия гняв. "Волен е толкова долен" - избухна в рими младият водач на младата формация. Хетеросексуален съм, добави Янев и хвърли ръкавица на Сидеров: "Може да пробва, като доведе Капка и си купи един фенер." Стигнаха ли му на Волен доказателствата, историята мълчи...
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е човек на действието, не на приказването. Заговори ли обаче - няма "шменти-капели", ако ме разбирате... "Ние не знаем какви действия биха предприели (заподозрените - Б. а.), ако бъдем прекалено любезни", обясни Цветанов действията на командосите, маскирани като полицаи, които ходят да задържат закононарушителите в леглата им.
По повод скорошна акция шефът му гръмко одобри оставянето на "килъра" с автомата в ареста. "Аз се притеснявам, че като нищо може да се каже, че с този калашник ще се шият дрехи например", навлезе до пояс в юридическия океан премиерът Борисов.
Двамата с кмета на втория ни град Славчо Атанасов пък така се бяха изпокарали, та трябваше фолклорът на съседите ни да влезе в действие, за да се изяснят нещата.
"С едната ръка гали, с другата курец вади", облегна се на народното творчество Славчо, за да илюстрира отношението на държавата към Пловдив. "Кой си има ръка, си... действа", бе отговорът на Борисов. Коя ръка имаше предвид - дето гали, или дето... знаете какво - така и не разбрахме...
Но да се върнем на държавния глава. Освен че обича да стреля с цитати от Ботевата публицистика, Георги Първанов също понякога "слиза" на електорално равнище. През есента на 2009-а той върна проекторешение на Министерския съвет за отзоваването на дипломатите ни в САЩ и Турция. "Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които - образно казано - "да операт пешкира", в народен дух поясни позицията си президентът.
И така - от "Не ме гледай тъпо, българино" до "Ние ги хващаме, те ги пускат", се развива езикът ни свещен.
Българинът гледа все по-тъпо, хванатите все по-бързо ги пускат, а какво ще правим, когато речникът на вътрешния министър свърши?
Много просто - ще проведем акция "Езиковедите"...
И "Дупетата" да са ви яки!

Категория: Новини
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 09.09.2010 14:15

екранните опосуми Иван и Андрей - мощно подгряват за стартиращия след две седмици сезон.
В ефира на Нова се върти промо, в което двамата мъже наполовина пробват актьорски и сценарен потенциал, "превъплъщавайки" се в Кирил и Методий, Маркс и Енгелс, Шерлок Холмс и доктор Уотсън.
Известните двойки са докарани като визия (ще рече човек, че "Междинна станция" са си сменили гримьора...), остроумни реплики прехвърчат като коледен снежец...
Ама само това ли можете бе, колеги! Няма ли да видим току-що скъсалия брачните окови Андрей и току-що надяналия ги Иван и в други роли?!
Дерзайте, вярната публика ви очаква да я освободите от лятната тв засуха като Левски и Ботев (не футболните отбори, а онези, чиито портрети висят на стената зад президента).
Зрителят копнее да го разсмивате с гафовете (си) като Зуека и Рачков, да си разменяте (словесни) пасове с лекотата на Стоичков и Киряков, да звъннете шпаги като Бандерас и Хопкинс...
Но не искаме да ни храните с едро смлени тв хапки като Макс и Мориц!
Нека голямото рейтингово надлъгване в стил Хитър Петър - Настрадин Ходжа започне сега!

Категория: Новини
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 20.08.2010 02:27

"14 дни пробваме квартира без пари", обнадеждава бездомните вестник "24 часа" днес. Стягайте куфарите, влизаме в ритъм "Нова седмица - нова хазяйка", апелират тавански пилигрими. Такова интензивно местене ще падне, че лев до лев няма да остане в джоба на нещастния наемодател!

"Созопол разчита само на АТАКА да спре "Бургас-Александруполис", горестно възкликва вестникът на партията. Хм, не сте ли нещо в грешка, драги националисти? Той Божидар Димитров с неговите мощи, на Йоан Кръстител мощите де, не го ли спря вече тоя прословут петролопровод?

"40 000 spiritосват Бургас", словотворчества пък "Стандарт". Под оригиналното заглавие се мъдри текст, информиращ ни за най-новата далавера на хората от третата възраст в морския град - безплатните си пропуски за трите дни на феста те търгували изгодно, дъмпинговайки официалните цени.

"Компютърен спец се загуби, докато пасял козите", информира ни "24 часа". Аз като ви разправях, че тоя FarmVille е опасен, вие не ми вярвахте...

И още от "Стандарт". "Тир се изпусна на магистрала "Тракия", пише ежедневникът и пояснява, че масло се е разляло по пътното платно недалеч от Пловдив.

И друг се изпуснал, само че не омазал магистрала с масло, а полицаи с... Вижте историята на невъздържания шуменец в blitz.bg...

Категория: Новини
Прочетен: 1290 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 12.08.2010 11:35
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035415
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив