Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1035269 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Август, 2011 г.
върви към своя край, телевизиите вече рекламират гвоздеите в програмите си за изборната есен 2011.
Какви родни сапунени шедьоври и нагласени "реалитита" са ни подготвили, ще узнаем скоро.
Но какво разбрахме от схемата на повторенията, с които ефирът бе запълван през отпускарското време?
БНТ върти Денис Ризов до припадък всяка вечер в 23 часа. Драгият зрител вече се пита дали рокаджията успя да произведе за половин сезон толкова много предавания, че да стигнат за цяло лято, или просто телевизията майка пуска един и същ брой на "Денис и приятели" по няколко пъти...
Нова приключи с "На инат" още през юли, шоуто е свалено от екран, разбра се днес. "Часът на Милен Цветков" все още озвучава на запис късните часове следобед, напълно изгубил актуалност. Карбовски, макар и отрязан от "Директно", продължава да пълни съботната вечер със стари издания на "Отечествен фронт".
В същия пояс Би Ти Ви отвърна на удара с "Най-доброто от "Хрътките" и "Код: Криминално". Предаванията от кабеларките си медията на Гергов лепна в часа на сладникавото шоу на Наталия Симеонова, макар че само преди няколко месеца изшътка оттам публицистиката на Светла Петрова с довода, че зрителите искали нещо по-леко. Не отстъпват и "Комиците", а "Шоуто на Слави" пръска "Цяло лято спомени", макар и вече само по обяд. Иначе сатирични предавания и реалитита Би Ти Ви щедро повтаря по дъщерните си канали, без да я интересуват хората, които имат само ефирна телевизия.
Всъщност лятната пауза е само начин да се спестят пари, а не е необходимо прекъсване, за да си поеме дъх аудиторията или за да се подготвят нови предавания. И през юли и август не всички са на море, в чужбина или край басейна на вилата си, нали така... 

Категория: Новини
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.08.2011 17:04
дни преди да излязат във ваканция, оповестиха медиите.
След като през юли Любен Корнезов се напъна да защити речта ни, тази седмица и "Атака" атакуваха благодатната тематика.
Двата проектозакона за българския език тутакси наостриха БАН-ските старчета, защото предвиждат не пожизнените академици, а комисия или съвет за езика да дирижира случващото се на словесната ни нива.
Ако искаме да открием десетте прилики между проектозаконите, не ще се затрудним особено.
И двата проекта гръмко заявяват, че да учим и използваме родния си език, било наше право и задължение, и вменяват на държавата ни да си общува с нас само на български.
Опарени от комуникация с административния апарат обаче се чудят на какъв език е писменият документ, който ги призовава да се явят "за уточняване на данните в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ", и отчаяно търсят преводач от канцеларски на български. 
Освен че "назначават" орган да следи какво става на полето на речта и го упълномощават да глобява закононарушителите, и двата законодателни акта отварят вратичка за новините на турски език. Корнезовият проект казва, че СЕМ можел да разреши вестите на майчин, атакистите пък викат - става, обаче само в регионални телевизии.
Срещу чуждиците се бори законът на Корнезов, като ни задължава да ги заменим с родни думи, проектът на "Атака" пък си ги пуска, ако и бездруго вече са се настанили в говора ни.
Дали тепърва ще мислим аналог на "даунлоуд", аз не знам, щото в случая май по-важно е дали знаем какво означава този термин и как точно да го напишем и кажем, а не ще го сменяме ли с двусмисленото "свалям".
Зевзеци прогнозират, че и ГЕРБ ще се запише в историята на 41-вия парламент със законопроект за езика.
В този епохален документ щяло да има само два члена и една алинея:
Чл. 1. Всичко, което Б. Б. казва, е вярно.
Ал 1. Вярно е казаното от Б. Б.
Чл. 2. Цв. Цв. задължава Института за български език да удължи речника, че свършиха думите, с които кръщава акциите на МВР. 



Категория: Новини
Прочетен: 773 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 12.08.2011 18:18
отскоро пренесоха и в Мрежата.
Не знам за какъв дявол им бе да създават "дъщерния" сайт ladyzone.bg, причината вероятно е, че имат възможност да го популяризират, и то напълно безплатно.
Сред морето от женски сайтове и сайтчета обаче претенциозният проект заема едно от първите места от неграмотност.
Докато ни съветва как да подобрим паметта си, ladyzone.bg сътворява един лингвистичен шедьовър, който не можем да отминем без подобаващо внимание.
"Сменете шрифта", загърбва всякакви логични изисквания за хигиена на четенето сайтът и продължава: "Пробвайте напримерComic Sans Italicized (шрифтът използван в изследването, чийто резултати ползвахме за този съвет). Вие може и да не забележите разликата, но мозъкът ви ще."
Да подложим на анализ текста, който би докарал сериозна глоба на автора си, когато Корнезовият законопроект за езика заработи.
1. Липсва интервал между например и Comic.
2. Пълният член в шрифтът е неправилен - трябва да е шрифта, думата пояснява допълнение.
3. Използван и ползван, употребени в едно изречение? Това ако не е белег за бедност на речта, не знам какво е...
4. Чиито, не чийто резултати - местоимението се съгласува по число с думата, която пояснява, в случая резултати.
5. И накрая идва най-фрапиращото - чудовищният американизъм, който няма никакво, повтарям - никакво, място в българския език! Не съществува оправдание да се превежда буквално и да се достига до лингвистичния абсурд "но мозъкът ви ще"!
Гореописаните простотии са следствие на 20-годишния непукизъм, с който управляващите "дариха" българското образование и култура.
И тепърва ще берем горчиви плодове...
Категория: Новини
Прочетен: 1611 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.08.2011 11:40
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035269
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив