Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1036917 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Август, 2013 г.
Като зрител често си задавам въпроса: Абе, тия за кого излъчват?
Ала програмиращите тв предаванията в този или онзи час на денонощието, изглежда, не се питат същото, а може би: Колко рекламно време мога да продам тук?

Понеже, ако се интересуваха кой, аджеба, се е взрял във "ваджишката кутия", едва ли щяха да сътворяват чудеса от глупост, с които изобилства телевизионният ни ефир.

В ранно утро, докато поглъщате първото кафе, ви четат вестници - и гледайте да не ги изпуснете, че се припокриват по време по трите канала!
Обаче освен бедния пенсионер, петимен да спести някоя стотинка, кой друг се интересува от водещите заглавия на "Труд" и "Стандарт" примерно, като ги я видял още предния ден в интернет?

Вече сте излезли - за работа, за училище или да разходите кучето, - когато двойки политици почват да се карат и на трите копчета на дистанционното! У дома ли сте си - със сигурност ще спрете телевизора, за да не ви надуват главата, ако имате бебе, ако сте били втора смяна или ако просто ви е нужен по-щадящ звуков фон.

Когато по БНТ настане времето за култура, а по частните ефири - за женски приказки, мало и голямо е по офисите, кафенетата и полетата (тия, последните потенциални зрители, са много малко, но ги има и със сигурност не ги интересуват Гала & подобните й).

После, като се занадпреварват да готвят ония двама млади симпатяги по Нова с Ути по БНТ и със Звездев по Би Ти Ви в 11.30, почвам да се чудя апетит ли иска да ни отвори малкият екран, или очаква домакините да вържат престилките тъкмо половин час преди обяд?!

Следобедите, наситени с блудкави сериали, явно целят да запълнят времето на ученичките и техните баби - едните, понеже - нали - не си струва да се учи, другите - ами какво да правят, няма погачи да месят, я!?

Надвечер почва една конкуренция - не ти е работа! Даже на Милен Цветков му удължиха времетраенето, та да "покрива" актуалното приказване по БНТ и Би Ти Ви от 17.30, ама сигурно само за летния сезон, допреди почивката, де...
Кой ги следи, не смеем и да предположим - в ранния час повечето работещи са още по офисите, трамваите, магазините... 

Едва изтекли новините на Националната в 18, тръгват централните емисии на Нова и Би Ти Ви - и двете от 19 вечерта, макар че, и да ги пропуснете, в 22 са същите (или в 23, ако още сте будни).

В нарочения за праймтайм отрязък от 20 до 22 часа се вихри такава конкуренция, че се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли.

Именно тук ефирните телевизии хвърлят чутовни усилия да ни убедят, че не можем без тях - тук са воайорските реалитита, премиерните турски и други сериали, безконечните надпявания и надигравания...
В битката си за рейтинг обаче програмиращите пренебрегват не само законите на тв програмирането, а и интереса на драгия си зрител (ако изобщо им пука за него...)
Така например Нова побързаха да завъртят втория сезон на "Отмъщението" веднага след края на "Денсинг Старс" - да не би случайно да забравим, че звездата от реалитито им е дублирала главната героиня няколко секунди... А дори не бяха повторили първи сезон!
За Би Ти Ви и нейната праймтаймова програмна политика - или добро, или нищо. Ако й дължим нещо, то е признание за потурчващ фактор номер 1 в бг телевизионното пространство...

Делничните вечери, обагрени с програмните прозрения на нашенските телевизии, са истинска илюстрация на поговорката "от трън, та на глог" - ако ви дразни "Биг Брадър", можете да изберете... сълзотворна комшийска сага.

Наближи ли краят на седмицата (като че ли всички работим от 9 до 5 от понеделник до петък!), тв програмата се "нагажда" към по-лежерните ни настроения.
Би Ти Ви залага на "смешна вечер", ама пък БНТ точно на гърба на тая "смешна вечер" забива... "Панорама"...
Съботата и неделята на малкия екран са като извадени под индиго (за по-младите - сякаш са копипейстнати!).

Сутрин - безкрайни анализи, коментари, "сблъсъци" и "свинщини", които се различават единствено по студийния декор. Точно нещата, които ви трябват, докато прахосмукачката бръмчи, а хилтито горе вие.

Следобед - тъкмо сте се прибрали уморени от парка, от планината или с пълни чанти от селата - и ето ви я поредната порция разтягане на локуми. Всеки водещ си е поканил любимците на неговата си телевизия, която телевизия е ангажирала тия последните с участия я в някаква Къща, я в благотворително пеене...

За капак ви пускат филм, на който сте се целували в киното със същата тази, дето сега пече чушки на терасата!
Ама тогава филмът беше хубав... Поне беше с надписи, не с гласовете на Инджи и Мехмед...

Впрочем казват, че след 1 септември нещата щели да се променят...
Категория: Новини
Прочетен: 2392 Коментари: 0 Гласове: 7
Последна промяна: 19.08.2013 17:46
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036917
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив