Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2009 18:43 - По Би Ти Ви България щяла
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 2196 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 13.01.2014 13:45


да търси талант, обявиха от медията, продуцентът на световното шоу - Маги Халваджиян, разказа при Росен Петров как ще протекат кастингите и какви хора могат да се явят на тях.
Защо ли обаче всеки път, когато се промотира нов тв формат, създаден от чужда продуцентска компания и купен от наша телевизия, аз се сещам за предавания, вече реализирани у нас?
Поправете ме, ако греша, но "Кандидати за слава" в "Шоуто на Слави" беше точно това - хора с уникални умения представят какво могат пред жури и публика, номерът трябва да се развие, ако даденият човек мине на следващ етап от шоуто, накрая - разбира се - щедра награда...
Гологлавият шоумен от Би Ти Ви пръв в най-новата история на телевизията направи песенен конкурс ("Аз пея с Ку-ку бенд"), танцов формат ("Танцувай с мен"), години по-рано реализира тв проект  тип "Биг Брадър" (шоуто на отличниците и блондинките), а съвсем скоро приключи "Моята голяма тв сватба" - шоу за влюбени, които искат да се оженят независимо от всичко. Може и да пропускам нещо.
Едва ли някога ще узнаем каква е ролята на "подгряващите" формати (какъвто по всяка вероятност е и "Влюби се в мен" в предаването на Гала по Нова).
Но резонният въпрос е - или би трябвало да бъде: след като наши автори могат да измислят телевизионни предавания, които да ни забавляват, развличат и обогатяват, за какъв дявол трябва да купуваме създадени някъде другаде шоута?!


Тагове:   Нова тв,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не мога да повярвам!
30.11.2009 11:04
Защото има авторски права. Защото същия този гологлав "талант" прави "авторските" си предавания на гърба на някой друг. Защото.....ако ти беше автор на някое произведение(книга, музика, телевизионен продукт...) и същият този гологлав "талант" ти открадне продукта, нямаше да питаш ЗАЩО?
Съжалявам, ако съм груб, но не съм смятал, че този блог ще зададе такъв въпрос. Той би подхождал на някоя жълта, платена страничка.
цитирай
2. tvmreja - И ти си сигурен, че "Олд скул"
30.11.2009 12:00
са платили авторските права за "брадърите", а "Междинна станция" - за "ВИП денс"? Как тогава ще обясниш форматния промискуитет, царящ по българските телевизии - "Сървайвър" например се дава ту на "Седем осми", ту на "Дрийм тийм", "Мюзик Айдъл" - най-напред на компанията на Слави, след това - на фирмата на Иван и Андрей...
Но не този въпрос задава блогът. Питането беше - за какво да "внасяме" предавания, след като можем да измислим по-добри? Да припомням ли, че "Минута е много" и "Тромбата на Вили" са тв шоуто, оцелели десетилетия преди "Ендемол" да се сетят, че има такова нещо като песенни конкурси и интелектуални игри...
цитирай
3. анонимен - re
30.11.2009 12:48
Еееее, това не е сериозно, наистина ли не знаеш. Естествено, че плащат. Само за сведение-БТВ и НТВ държат правата за тези предавания, които споменаваш и плащат авторски права. Кой е изпълнителен продуцент, демек, кой ги реализира, няма значение, днес е Тупарев, утре е Халваджиян.Забележи накрая на надписите-винаги изписват, кой държи аторските права. Слави краде, това е факт. Естествено, на никой не му дреме, важното е да е в играта. Че да не би собственото му шоу да е авторско?
Още нещо последно- В Италия, Силвио Берлускони отдавна се сети и купи фирмата Еndemol-автор на правата за Биг Брадър и още....
Моля те, наистина харесвам този блог, не го превръщай в жълт.
цитирай
4. анонимен - Re:re
30.11.2009 12:52
Забравих да отговоря на втората част от коментара ти. Нали забелязваш, какви предавания споменаваш-все такива, които ако не е БНТ, никога нямаше да продължат своя живот. Да, има много кадърни хора и проекти в БГ, но темата е друга. Бих споменал и рисуваните приказки на бате Климбо, които имаха друга съдба:(
цитирай
5. tvmreja - Не ща да споря с тебе, анонимен -
30.11.2009 16:38
вероятно си прав и всичко в тв бранша е пито-платено. Краде ли Слави, не е предмет на моите разсъждения, искаше ми се да поговорим за това - толкова ли сме тъпи ние, българите, че и културата си трябва да внасяме отвън, и нищо жълто няма в тази моя амбиция.
цитирай
6. анонимен - Не всичко е пито-платено. Някои ...
30.11.2009 17:25
Не всичко е пито-платено. Някои обаче се опитват.
Колкото до българското, то е доста подценено. Но, няма как. На фона на този малък телевизионен пазар, не съм очаквал друго. Най-големите телевизии са чужди и те предпочитат утвърдени външни проекти. Нали се сещаш, че един нов български проект пак би струвал много, а нямаш сигурност за възвръщаемост. Ето виж, какво става с Перла? Нима ние не можем да заснемем нещо подобно? Само дето купуването на Перла излиза с пъти по-малко от правенето му, а носи висок рейтинг.... В това отношение БНТ могат да си направят харакири. Всяка година ние плащаме и те получават бюджет, на всичкото отгоре имат и рекламни приходи, а накрая, едно голямо нищо. Не може 50 години да ни повтарят едни й същи филми, едни й същи предавания, едни й същи лица....Аре стига. Те са големи длъжници, особено за това, което ти споменаваш.
цитирай
7. tvmreja - И тъй, полека-лека,
30.11.2009 17:57
стигнахме до същината на проблема - защо, аджеба, производството на наш, роден културен продукт да е по-скъпо от купуването на чужд? Нима актьорите от "Забранена любов" взеха по-големи хонорари от звездите на "Перла" и "Листопад"?!
Или някому е изгодно да държи оригиналното българско товрчество на къса каишка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035285
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив