Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 18:32 - Езикът ни е в чудна рокля, ши си я с "калашник"
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.09.2010 14:15


"Недопустимо е един политик да се изказва по такъв начин", заяви по "шибания" повод президентът Първанов. Според него съществувала тенденция на "огрубяване на политическия език", давала се воля на омразата, на агресията и злоречието.
Доста грубичко си беше, съгласете се, министърът без портфейл Божидар Димитров да се нахвърли върху всинца ни с попържни, докато журналистка от "Дневник" се опитва да получи "от извора" информация за проблема със светите мощи от остров Свети Иван.
После министърът, овластен да дирижира съдбите и на българите зад граница, взе да обяснява, че не целия народ визирал с думите "шибан народ", ами само онези археолози, които не хванаха вяра на сензационната вест за реликвите на Кръстителя.
"Шибан между другото в тълковния речник не е чак толкова обидна дума и означава обрулен или набрулен от вейки при буря или бит с пръчки", сподели лексикографските си търсения Димитров.
"Шибаният народ му плаща заплатата", изригна обаче социалистът Антон Кутев, като дори поиска Димитров да подаде оставка. Флагманът на журналистическото хлевоустие Сашо Диков пък се изцепи в ефира на Би Ти Ви, че историкът бил мислил "с оная си работа", а не - както бургаските депутати огласиха в декларация - "със сърцето си".
Като стана дума - столетната партия често пръска словесни фойерверки, най-новите: "Не се гаси туй, що не гасне", озариха публичното пространство само преди дни.
Ала историческото "Здравейте, циркаджии" и "Борисов съвсем се е разпищолил" на Станишев бледнеят пред постиженията на премиера. На езиковата нива министър-председателят оре като трактор (да прощавате)...
Изловен от "Господари на ефира", Борисов си "разчиства сметките" с Доган, нарекъл го публично "мухльо". "Такова фъркане ше падне...", заканва се Генерала на Сокола.
Но и генералската душа страда. "Най-тежко е да си пъдар на обран бостан", оплака се, едва поел властта, Бойко.
Ковчежникът на държавата ни - Симеон Дянков, обаче си е окей. Какво прави в областта на финансите, ние не знаем, ала на лингвистичното поприще той се занимава с... лепене на етикети. Учените от БАН нарече "феодални старци", експремиера Станишев - съсел, а себе си обяви за "Брад Пит с очила". Толкова красив или толкова умен - не уточни...
Заявявайки, че "хомосексуализмът те вкарва в зависимост, която в политиката е опасна", лидерът на "Атака" бе пометен от словесното цунами на Яневия гняв. "Волен е толкова долен" - избухна в рими младият водач на младата формация. Хетеросексуален съм, добави Янев и хвърли ръкавица на Сидеров: "Може да пробва, като доведе Капка и си купи един фенер." Стигнаха ли му на Волен доказателствата, историята мълчи...
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е човек на действието, не на приказването. Заговори ли обаче - няма "шменти-капели", ако ме разбирате... "Ние не знаем какви действия биха предприели (заподозрените - Б. а.), ако бъдем прекалено любезни", обясни Цветанов действията на командосите, маскирани като полицаи, които ходят да задържат закононарушителите в леглата им.
По повод скорошна акция шефът му гръмко одобри оставянето на "килъра" с автомата в ареста. "Аз се притеснявам, че като нищо може да се каже, че с този калашник ще се шият дрехи например", навлезе до пояс в юридическия океан премиерът Борисов.
Двамата с кмета на втория ни град Славчо Атанасов пък така се бяха изпокарали, та трябваше фолклорът на съседите ни да влезе в действие, за да се изяснят нещата.
"С едната ръка гали, с другата курец вади", облегна се на народното творчество Славчо, за да илюстрира отношението на държавата към Пловдив. "Кой си има ръка, си... действа", бе отговорът на Борисов. Коя ръка имаше предвид - дето гали, или дето... знаете какво - така и не разбрахме...
Но да се върнем на държавния глава. Освен че обича да стреля с цитати от Ботевата публицистика, Георги Първанов също понякога "слиза" на електорално равнище. През есента на 2009-а той върна проекторешение на Министерския съвет за отзоваването на дипломатите ни в САЩ и Турция. "Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които - образно казано - "да операт пешкира", в народен дух поясни позицията си президентът.
И така - от "Не ме гледай тъпо, българино" до "Ние ги хващаме, те ги пускат", се развива езикът ни свещен.
Българинът гледа все по-тъпо, хванатите все по-бързо ги пускат, а какво ще правим, когато речникът на вътрешния министър свърши?
Много просто - ще проведем акция "Езиковедите"...
И "Дупетата" да са ви яки!



Тагове:   Бойко Борисов,   език,   медии,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1035181
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив