Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 13:01 - Медиен атентат
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 6014 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 26.03 09:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Взривът на летище Бургас опръска с кръв и човешки останки фалшивата фасада на "свободните" български медии.
Безпрецедентният терористичен акт, отнел живота на израелски туристи и български гражданин, лепна петно върху нашенската копипейстърска журналистика.

Половината медии се втурнаха папагалски да повтарят словесните творения на вътрешния министър, който намери отпечатък от камикадзето и изведе ДНК профила му по-бързо и от рижата напаст от Маями.
До премала се тиражираха малоумни твърдения за фалшивата шофьорска книжка, за дългата коса и дългата разходка на младежа с бомбата, цветистите описания на премиера Борисов за отлетялата на сто метра глава съпътстваха едва ли не всеки репортаж за събитието.
Гледайки тв трактовката на атентата, човек остава с впечатлението, че в България политици и специалисти говорят на различни езици. Експертът казва: "Никой мюсюлманин няма да се яви пред Аллах по бермуди", Цветанов едно си знае - едно си бае: "Камикадзето, та камикадзето..."
Нещастният зрител на мощните телевизии видя и още нещо - тежката журналистическа артилерия тутакси прекъсна отпуските си и цъфна негримирана пред камерите на фона на бедствието, защото явно кореспондентите по места служат само да предават за фолклорни фестивали или ако някой се оплаче, че тоалетната на плажа събира такса. Габриела Наплатанова, Мая Костадинова, самият Венелин Петков за Би Ти Ви, Николай Дойнов и Даниела Тренчева за Нова литнаха до Бургас, та да залеят с професионализма си многобройната аудитория.

Немалка част от орачите на журналистическата нива обаче се хвърлиха в другата крайност - в търсенето на сензации.
По Нова заразпитваха преводачката, помагала през нощта в болницата да се преодолее езиковата бариера, и женицата безхитростно заразправя за самотен куфар, отделен настрани от другите, в единия от багажниците на злополучния автобус - твърдение, което може да се окаже ключово за разследването.
БНТ пък - барабар Петко с мъжете - произведе слух за постъпил в туристическата агенция сигнал за две бомби (а защо да не е бил отправен до летищните власти тоя сигнал бе, колеги, ами до турагенцията?!).
Но "Стандарт" изтрепаха рибата със свръхнекоректното заглавие "Астролози откриха атентатора в Сарафово", под което се мъдрят някакви свободни съчинения на тема планети, агресия, Меркурий и т. н.

Чудя се как така родните новинари не разбраха, че същността на занаята им е не четенето на прессъобщения, а формулирането на ясни, нетърпящи двусмислици въпроси, които помагат на широк кръг възприематели да добият представа за случващото се...



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balgarski7vinarki - целият номер е ....4ии кибер е по бьрз
22.07.2012 13:38
На ЦРУ и Мосада или на Картела или кои е господаря на казината и 4ерноморието/бьлгарите трябва да сжикнат с мисьлта, 4е управлението не е на властта,нешто з което те са ме4тали....и ето новите освободители...рускиа Картел.
цитирай
2. blagovestie - Голямо мазало правят, вместо да разясняват.
22.07.2012 14:03
И, съжалявам, че трябва да го кажа, но напоследък ми прилича повече на копи_хейтърска журналистика, отколкото на каквото и да е друго...
цитирай
3. apostapostoloff - Има, има и ред други неща!
22.07.2012 16:47
Да ме прощава Господ, ама шофьорът с мюсюлманско вероизповедание ми е повече от съмнителен...

Как се намират или пренасят през граница цели 3 кг. тротил?!...

Как в крайна сметка чужд гражданин се озовава току- така в Бургас, без да остави никакви следи по граничните пунктове?!...

И така нататък, и така нататък...
цитирай
4. анонимен - Това, което ми направи силно впечатление е,
22.07.2012 20:25
че от т. н. атентатор е намерена само фалшива шофьорска книжка, и то цяла и неразкъсана. Доколкото прочетох, в резултат на взрива са откъснати единият крак и главата на младежа, т.е. тялото не е разкъсано. А не е възможно той да е нямал поне GSM, пари, някакъв билет, касова бележка, изобщо нещо друго освен /фалшивата/ шофьорска книжка. А това са следи, които биха имали насочващ смисъл. В съвременния живот може би няма човек само с една шофьорска книжка в джоба или в чантата си. А на врата или на кръста му имаше такава чанта. Защо никой от журналистите не зададе такъв въпрос? Та той е толкова елементарен.
цитирай
5. lori77 - За съжаление в България сериозни и ...
23.07.2012 11:10
За съжаление в България сериозни и отговорни медии никога не е имало. Те са жалки драскачи и слабомислещи телевизионери, които са много далече от истинската и професионална журналистика. Много въпроси, свързани с атентата в Сарафово, не намериха своите отговори и сигурно никога няма да ги намерят. Наслушахме се на лишени от разум хипотези и свободни съчинения, които по никакъв начин не кореспондират с истината, но едва ли бихме могли да се сърдим на някой. Просто, хората толкова си могат. За простолюдието обаче, те си остават и винаги ще бъдат върха на айсберга, защото колкото и да ни боли, когато го казваме, народът ни е пословично прост и манипулативен.
цитирай
6. анонимен - БЪЛГАРИЯ СИ Е РАЗГРАДЕН ДВОР
23.07.2012 13:12
Учудващото е че чак сега се случи този взрив. Държавата ни е един разграден двор откак беше предадена цялата агентура по списък. И никой за нищо държавно не хае, а само за личната си изгода в зелено гледа.
А едни купени от власта медии могат само на властимеющите изреченията да тиражират. Жалко.
цитирай
7. svilen75 - И на мен нещо не ми се връзва в цялата ...
24.07.2012 02:45
И на мен нещо не ми се връзва в цялата тази история с посочения за камикадзе. Все ми се струва глупава партенка. От друга страна излизат все нови и нови информации - къде е бил отседнал, че с него е имало още един човек с американски паспорт, дори се заговори за някаква жена в групата ... ако всичко това е измислица с цел да се прикрие истинското разследване е доста тъпо. Но въпреки цялата изнесена информация пак нещо ми е съмнителна цялата тази история.
Но мисля, че не това е най-главната тема в статията ти. А медийното отразяване. Това, че маса водещи изприпкаха до Бургас да отразяват събитията е най-малкия проблем. Въпросът е как беше отразено събитието ... отразяването се състоеше само в "обобщаване" на информациите дадени на пресконференциите. Спомням си как в една вечерна емисия на новините по ТВ7 при прякото включване от Бургас ненадейно за всички на екрана се появи ... предполагам се досещате - Барекооов. Как без него ще мине новинарската емисия в най-гледаното време??? Докато обичайната репортерка стоеше до него и не знаеше какво да прави, той самия петнайсет минути обобщаваше ли и обобщаваше ... и все оставаше нещо за обобщаване. И в крайна сметка не каза нищо ново. Преразказ на казаното от Цветанов.
Ще видим, все още е рано, но дано се появи някой друг разследващ журналист, който в момента да прави разследване и след време да го видим на екран. Аз лично залагам на Елена Йончева, тя има опит с източните репортажи. И предполагам не е задръстена като другите журналисти да чакат на Цветанов да им подхвърли някой друг кокал информация, а ще тръгне сама по следите на фактите.
Но ако журналистите в момента са чисто и просто репортажници, какво да кажем за министрите??? Да, мястото на Цветанов беше там. Дори и на Младенов, и на кмета на Бургас (макар, че ми се струва, прекалено много партиен ПР му направиха в случая). Да, нормално е Плевнелиев да се завърти там замалко, и Бойко. За малко, колкото за протокола и после да се разкарат, че да не пречат на истинските специалисти. Но каква им беше работата на ... този новия, който замести Трайков, все му забравям името. Или пък на Дянков??? Само Вежди Рашидов и Божидар Димитров липсваха. Но скоро може и да се появят да открият някой шрапнел за историята. И за да го показват на поколенията да му направят собствен музей.
Но черешката на тортата е оня хаховец с астрологията. Направил „предсказание” човека ... излъчили го по национална телевизия в едно предаване, чиято водеща с външния си вид и поведение напомня на избягала от един по-специален вид здравни заведения. Че дори по новините си я съобщават тази „новина” ... национална телевизия, нямам думи ... Изпростяването е масово и тотално ... Както се казва: „Какъвто народа, такива му и телевизиите”.
цитирай
8. tvmreja - svilen75,
24.07.2012 11:36
наистина това, което ме вълнува в тази и в други ситуации, е медийната трактовка на събитието; убедена съм, че когато телевизия, вестник или сайт с национално разпространение разпространява слухове, има нещо много, много болно в това общество
цитирай
9. tvmreja - и ме поправете, ако греша,
24.07.2012 11:39
но мисля, че американските граждани пътуват зад граница с паспорти, не с шофьорски книжки, на които пише OPERATOR LICENCE
цитирай
10. demograph - Каквито телевизиите такъв и народът - това е по вярнот и по-коректното.
24.07.2012 23:17
Самите вие потвърждавате, че народът ни си е добър. Яхналите го са лайна, които го цапат, особено чрез телевизиите. А групата btv направо си го и потурчва/зер, така е по сценария - възстановяване на Отоманската империя под овча кожа..Овчата кожа е на овцете които ни командорят.
цитирай
11. kostadin - Цветанов е казъл да не се говори м...
27.07.2012 16:28
Цветанов е казъл да не се говори много много -да не разбудим фесовете
цитирай
12. анонимен - За астрологията
21.08.2012 00:53
Когато видях споменатата статия в "Стандарт" - "Астролози откриха атентатора в Сарафово" щях да падна от стола. Толкова ме шокира, че даже си я копирах на компютъра. За спомен. Не мога да повярвам на падението на родните медии. Новини за психопати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036812
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив