Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2020 14:33 - Написах книга! Какво да не правя?
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 1709 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 08.01.2022 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Настоящото упътване следва да се сведе до знанието на всички автори на текстово съдържание, които предават своите творби в което и да било издателство.
За Бога, уважаеми, пощадете ни!

Най-напред ще ви помоля да забравите за вездесъщия Times New Roman. Знам колко го „обичате“, но не е четивен. Безсерифните шрифтове (при които буквите нямат „опашчици“) са по-четивни.
Изберете безсерифен шрифт – Arial например. Само предлагам.
После – защо си мислите, че ако текстът ви е на 9 пункта и е 100 страници, това ще улесни някак нещата? Щото не е „голям“ ли?
Бъркате – важен е броят знаци, не това, че ще „наситните“ буквичките и страниците ще станат по-малко. И как вярвате, че редакторът ще ви чете – с микроскоп ли?
Моля, увеличете кегела (размера на буквата) поне до 12 пункта. И не забравяйте за междуредовото разстояние. Нека е поне 1,5 – особено ако искате да разпечатаме творбата ви и да ви покажем какво и как работим по нея.
„Оберете“ двойните интервали. Става лесно с помощта на Ctrl+H.

Дотук с това, което трябва да направите. За да не си губя времето аз да го правя.

Сега – какво в никакъв случай не трябва да пипате?

Не подравнявайте, оставете текстът да си тече така, както текстовият инструмент е предвидил по подразбиране – да започва отляво на страницата и да продължава донякъде. Не ви харесва? Няма да е така в книгата, бъдете сигурни!

После – в никакъв случай не блъскайте по интервала (големия клавиш, спейса, шпацията) пет-шест пъти, ако искате новото ви изречение да започне на нов ред. Изненада – новият ред се „прави“ от добрия стар ENTER. Само че не го виждате (новия ред, отстъпа) и затова мислите, че го няма. Мистерия, също като с оня ми ти Covid…

Интервалът не се „набира“ петнайсет пъти и ако желаете да сложите заглавието си по средата на страницата. За ваше сведение, с форматирането на заглавията се занимава страньорът, дизайнерът на бъдещата ви книга, не му „помагайте“. Той ще разбере кои са заглавията вътре в книгата, ако просто оставите по един празен ред над тях. (Ако в дълъг текст, например роман, отделните части не са номерирани или нямат собствени заглавия, отделете ги с три звездички на самостоятелен ред – нали не искате епизод да свършва в дъното на страницата и читателят да не разбере, че на следващата страница започва друг епизод?)

Сред забранените за форматиране полиграфически реалии са:

Съдържанието. Само си мислите, че дадена глава ще се падне на дадена страница, грешите.

Номерация на страниците. Спестете си го. Изобщо не е нужно. А що се отнася до това – всяка глава да започва на нова страница – моля, спестете го на мен.

Бележките под линия. Освен че е желателно да ги слагате само там, където наистина са необходими, направете ни услуга – напишете въпросната бележка след края на абзаца, в който се намира това, което трябва да се обясни, като оставите празен ред над нея. Въведете я със звездичка, обикновено това е достатъчно. (Ако сте създали научен текст с много бележки, повече от 1-2 на страница, може да ги номерирате.)

Буквите с надредни знаци. В никакъв случай не правете удареното и. Нито пък каквото и да било друго с ударение. Така, както го виждате на вашия компютър, с избрания от вас шрифт (вж. по-горе), няма да го „види“ програмата на дизайнера. Възможно е вашето ударено и да се „превърне“ в... знак за градус! Пишете обикновено й, страньорът си знае. Ако творбата ви съдържа знаци от други езици или дори само от старобългарски – посъветвайте се с дизайнера как да постъпите.

Опитайте всички кавички и тирета в текста ви да са еднакви. Не търсете „руски“ кавички, не вадете от други шрифтове, текстообработващата ви програма трябва да е достатъчна (на мен поне ми стига, видно и от този текст, предназначен за интернет-публикация).

Така че отворете си файл (.doc, .docx, .odt) и пишете. Нищо друго.

Благодаря за вниманието. 


Тагове:   книги,   писане,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - серифните шрифтове са точно за ч...
11.11.2020 14:43
серифните шрифтове са точно за четене на дълги текстове. Ако ползвахте LaTex всички изброени проблеми щяха да са решени (и да имате куп нови :))
цитирай
2. tvmreja - редактирам дълги текстове
12.11.2020 09:32
близо 30 години, arial ми допада много; по-горе иде реч обаче за твърдоглавието на пишещите, както и за слабата им компютърна подготовка като цяло
цитирай
3. venercheto - Въпроси,
17.11.2020 02:49
въпреки че ми треперят пръстите, докато ги пиша, от гневно натракания авторски текст. Благодаря ви за съвета с ударенията, обаче!

Е, и коментар. Правилата ви са съвсем различни от тези в Германия. Тук Таймсът го обожават. Лично на мен ми е безличен, но спестява толкова място.

Та, въпросите: Как не бихте изпуснали нишката без номерация на страниците? Как бележките под текста седят по-прегледно след съответния абзац, а не долу на страницата? И как да не започва всяка глава на нова страница, ако гоним минимум страници?

Благодаря ви предварително.
Венера
цитирай
4. tvmreja - Скъпа Венера,
17.11.2020 12:27
написаното в поста се отнася до текста такъв, какъвто го предавате в издателството - вероятно пращате файл в някой от текстовите формати, като .doc, .docx, .odt, дори .rtf. След като редактор прочете творбата ви (повярвайте ми, няма да "изгуби нишката", не може да си позволи такова нещо!), тя отива при дизайнера, който ще оформи страниците (шрифт, кегел, формат), заглавията, подзаглавията, бележките под линия, съдържанието. Нали не мислите, че като пратите 100 страници роман на Times, 8 пункта, това нещо излиза така?!
цитирай
5. venercheto - Мила Светла,
17.11.2020 14:23
благодаря ви за скоростния отговор!

Разбира се, че пращам файла в .doc или .odt формат, иначе не биха го и погледнали. Тук на уеб страницата на всяко издателство са написани изискванията към авторския текст, включая шрифт, големина, абзаци и формат. Може би ще спести и на вас много главоболие? А към кое издателство работите, ако не е тайна?

Спокойна и ползотворна седмица ви желая!
Венера
цитирай
6. tvmreja - И аз благодаря
17.11.2020 16:50
Другите не знам какво искат, но аз преформатирам всичко, които получа, понеже обикновено е безобразно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1028809
Постинги: 418
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив