Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Медийна среда ли бе - да я опишеш
Автор: tvmreja Категория: Новини
Прочетен: 1036976 Постинги: 419 Коментари: 433
Постинги в блога от Юни, 2011 г.
които ще ме накарат много скоро да захвърля книгите, искам да споделя с вас.
Хартиената книга, драги приятели, изживява последните си щастливи дни, твърдят познавачи, електронните устройства за четене ще пометат класическите томчета в най-близко бъдеще, гласи прогнозата.
Но кое ще ме накара мен, любителя на книгата, да чета на дисплей, а не да прелиствам страници?
1. Електронната книга няма да се разпадне при второто отваряне. Нито при хиляда и второто.
2. Не заема място - освен в киберпаметта на високотехнологичната джаджа, на която се чете.
3. Не тежи, когато сменяш квартирата.
4. Не е отпечатана на обидната за литературното слово вестникарска хартия с дребен, измъчващ окото шрифт. Нещо повече - размерът на буквите може да се променя, просто трябва да откриеш опцията increase size.
И не на последно, а дори на първо място:
5. Изтеглена в текстов формат, книгата подлежи на редакция. Така, съчетавайки приятното с полезното, мога да завещая на потомците библиотека от произведения, в които няма да се срещат граматически глупости като подтиснат и вървяли, горката неглижирана запетайка и омразният пълен член ще са си по местата и дори стилистични "шедьоври" като "бездънната бездна на очите й" ще бъдат изгладени.
Е, и това ако не е достатъчно, за да избере човек първия попаднал му e-reader...
Категория: Новини
Прочетен: 1401 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 20.06.2011 16:34
или предавания се местят от ефир на ефир, в дълбока заблуда сте. 
Митарствата на Люба Кулезич, Николай Бареков, "Господари на ефира" и "На инат" са нищо в сравнение с прелетните навици на цели... сериали!
Излъчена премиерно по дадена телевизия, скоро култова поредица може да бъде изгледана и на честотите на кабеларка, и то не само от "семейството" на въпросния ефирен гигант - "източник".
"Отчаяните съпруги" например (американските, не Вихра и Мая!) се пренесоха от Би Ти Ви във Fox Life, макар че Герговата медия си направи свои си кабелни сателити и уж вече не са от "една порода" с Fox-овете или поне за подобна "топла връзка" не се говори. TV7 също се облажиха от високорейтинговия сериал, повтаряйки неговия... първи сезон!
Подобна е екранната съдба и на мистичния "Шепот от отвъдното", който обаче гастролира и в AXN - освен във Fox Life, където вече вървят новите епизоди, непоказвани по Би Ти Ви.
Още по-главозамайващ е скокът на поредици като "Сексът и градът", "Доктор Хаус", "Герои"...
Световноизвестната сага на Кари Брадшоу се излъчи премиерно по Нова, сега обаче верните й фенове могат да я гледат до припадък по Fox Life. Ако пък ви липсва Хю Лори, потърсете го на честотите на - ах, изненада! - Fox Life и AXN, както и по дъщерната на Нова "Диема 2". Е, това последното поне изглежда логично, почти като повторения на "Стъклен дом" по Би Ти Ви Cinema.
Като казах bTV Cinema, та се сетих -  излъчваният в ефира на Нова в късните часове леко стряскащ и много футуристичен "Герои" изведнъж се озова в часовия пояс 18-20 ч. в събота и неделя по филмовия сателит на Би Ти Ви.
Кой и кога ще ни покаже последния, пети сезон на "Бягство от затвора", не се знае. Видя се обаче, че успешен сериал може да придобие навиците на прелетните птици и от Нова телевизия да кацне - защо ли не се учудвам? - във Fox Crime.
Интересна е съдбата и на "Престъпни намерения", чийто четвърти сезон дойде да запълни дупката след спирането на шоуто на Иван и Андрей. Вярно, сериалът с умните агенти и чудовищните серийни убийци се завъртя най-напред по Нова, но за какво - освен за запълване на дупки в програмната схема - става вече, след като Fox Crime въртяха стари и нови сезони като за световно и в момента пак "водят" на ефирната телевизия с два сезона!?
"От местопрестъплението" пък е така добре разпределен между големите играчи на тв терена, че Марксовата теория за сферите на влияние може пасти да яде! Нова е взела Лас Вегас и Маями, Ню Йорк е за TV7 - и ето ти го мирното съвместно съществуване между телевизии с уж различни собственици.
В същото време "Диема 2" върти древния "Полицейско управление Ню Йорк", където се вихри рижото чудо Дейвид Карузо от времената, преди славата да го целуне, нищо че поредицата е вървяла и по  AXN.
И сега, драги зрителю, черешката на тв тортата! Епохалното постижение на БНТ - бг кримката "Под прикритие", била продадена на Fox Crime! Американският канал явно е бил впечатлен от това - как "нашата полиция ги гази", престъпниците де, и излъчва епизодите пред... българска публика! Пък на Евроком хич не им пука и си влачат английския сериал със същото заглавие...
Като гледам как си менкат хитовите отвъдокеански поредици нашите "конкурентни" телевизионни "семейства", се питам само едно - как така тая "врътка" не я направихте с турските сапунки бе, скъпи ми шефове на телевизии?
Щото не съм чула Еда и Мелда да делят мегдан с Миранда и Саманта из Fox-овите канали, нали така?
Категория: Новини
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.06.2011 16:17
в лятната си програмна схема Нова телевизия.
След като нарекоха сутрешното си кулинарно шоу, изблъскало дори Гала с четвърт час назад, "Бон апети", разчитайки зрителят вече да не свързва с това име Иван Звездев, снощи дадоха старт на "Черешката на тортата" - вечерно кулинарно предаване.
В "Черешката...", кацнала на върха на... праймтайма, бг звезда реди трапеза и кани други четири звезди да й се насладят и да я оценят. На следващия ден друг от петорката домакинства купона. И така - цяла седмица, за да дойде ред на нова ВИП-подборка.
Но не за виповете ми е думата, то е ясно, че във вечерната готварница ще видим омръзнали ни до смърт персони, "абонирани" за ефира като пенсионер - за вестник "Трета възраст".  
Иде реч за това, че предаване със същата структура вървя два (или може би три) сезона в увехналата безвреме GTV, "предвестник" на кабеларката BTV Comedy. В "Перфектната вечеря" също петима души се събираха край масата на един от тях, приготвил вечеря за цялата компания, хапваха, забавляваха се и оценяваха, в края на седмицата имаше дори победител. Само дето тия петимата, в GTV, не бяха звезди, а обикновени хора и си нямаха звезден готвач да си каже тежката дума.
Кой на кого какъв формат е "продал" в случая, засега е загадка, но че гледаме едно и също предаване, никой не се съмнява, може би само Васа Ганчева няма да открие десетте прилики.
Ако пък има някой склонен да ми даде 500 лева за позитивен отзив, веднага съм готова да напиша, че е адски позитивен фактът, дето двете водещи частни ефирни телевизии "разминаха" вечерните си готварски шоута. Така уууважаемият зрител най-напред се зазяпа по лордовете, а сега вниманието му ще може да бъде фокусирано върху домакинските умения на родните хайлайф-персони.  
Тъй, както ще се случи и с бъдещите музикални проекти на Нова и Би Ти Ви. Ще се надпяват, да, но не едновременно - Нова тв пази за есента X-factor, а Би Ти Ви бърза да "похарчи" "Гласът на България" още през лятото.
Щото наесен ще си има по-важни задачи, нали така, избори идат все пак... 
Категория: Новини
Прочетен: 1075 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.06.2011 12:49
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1036976
Постинги: 419
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив